BIZnews

Šemsudin Dedić: “U FBiH osigurane dovoljne količine sredstava potrebnih za proljetnu sjetvu”

Kako je kazao, danas su krenuli u realizaciju seta mjera koje imaju za cilj povećanje obima poljoprivredne proizvodnje u Federaciji.

Šemsudin Dedić - Fena

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić poručio je danas u Sarajevu da su u Federaciji BiH osigurane dovoljne količine sjemena, sadnog materijala, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava. Znači, sve ono što je potrebno za proljetnu sjetvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, danas su krenuli u realizaciju seta mjera koje imaju za cilj povećanje obima poljoprivredne proizvodnje u Federaciji.

Vlada Federacije BiH je danas donijela odluku i izmjeni ovogodišnjeg programa poticaja. Najznačajnija izmjena u ovom programu odnosi se na planiranja sredstva za pokretanje proizvodnje proljetne i jesenske sjetve. Umjesto planiranih 500.000 KM, danas smo izmjenom programa planirali sredstva u iznosu od devet miliona KM, kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima“, pojasnio je Dedić.

Kako je kazao, poljoprivredni proizvođači mogu očekivati sufinansiranje troškova nabavke sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava.

Također, za jesenju sjetvu nastojat ćemo da obezbijedimo podršku, ali i garanciju otkupa za sve proizvedene domaće proizvode. Preporučili smo svim nivoima vlasti odgađanje plaćanja otkupnina i koncesijskih ugovora za korištenje državnog poljoprivrednih zemljišta, kao i odgodu plaćanja naknada za koncesije po pitanju korištenja voda u periodu od najmanje tri mjeseca od roka dospijeća u ovoj godini“, rekao je Dedić.

Današnjim izmjenama programa, kako je kazao, ukinuli su i ograničenja za fizička lica, poljoprivredne obrte i pravna lica.

Što se tiče trenutnog stanja zaliha, u Federaciji BiH osigurane su dovoljne količine sjemena, sadnog materijala, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava. Znači, sve ono što je potrebno za proljetnu sjetvu. Obezbijeđene su dovoljne količine veterinarskih lijekova za naredna tri mjeseca“, izjavio je Dedić.

Nadalje, izvršene su izmjene koje se odnose i na ruralni razvoj, tako što su iznosi za pojedine mjere umanjeni za ukupno 9.000.000 KM. Ova sredstva su prebačena u ostale vrste podrški i primarno namijenjena različitim programima pokretanja proizvodnje, poticanja jesenje ili proljetne sjetve i slične.

Izmjene programa rezultirale su smanjenjem i iznosa sredstava u okviru modela ruralnog razvoja sa 17.250.000 KM na 8.250.000 KM, dok je u okviru modela ostalih vrsta podrški planirani iznos sa 1.800.000 KM povećan na 10.800.000 KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh