BIZnews

OECD: Ekonomski oporavak će trajati godinama

Vrijednost akcija na svetskim berzama nastavila je u ponedeljak da pada, uprkos mjerama vlada i centralnih banaka da pomognu ekonomiju koja je uzdrmana širenjem korona virusa.

New York - Wikimedia.org

Tako je indeks Dau Džouns (Dow Jones) na početku trgovanja na Volstritu pao za skoro tri procenta.

Vrednost glavnih američkih indeksa je smanjena za oko trećinu u poslednjih mesec dana, dok su oblasti koje se smatraju sigurnim utočištima, kao što su obveznice, pod velikim pritiskom jer su fondovi koji ih poseduju primorani da ih prodaju da bi pokrili gubitke na drugim stranama, navodi BBC.

Tome je doprineo i izostanak dogovora većinskih republikanaca i manjinskih demokrata u Senatu o setu mera u iznosu od skoro dve hiljade milijardi dolara.

Demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu i predložile su svoj paket, smatraju da je inicijativa republikanaca isuviše darežljiva prema krupnom kapitalu.

Tokom dana deonice na evropskim berzama su takođe izgubile vrednost: FTSE 100 u Londonu oko četiri, a indeksi u Frankfurtu i Parizu više od tri odsto.

Hang Seng indeks u Hong Kongu je pao za skoro pet odsto, a kompozitni indeks u Šangaju 2,4.

Vrednost akcija u Australiji je pala u proseku za sedam procenata, a u Indiji čak deset!

Istovremeno, cena sirove nafte Brent je smanjena za više od pet odsto, tako da sada iznosi nešto manje od 26 dolara za barel, zbog dramatičnog pada tražnje izazvane prekidom proizivodnje i zabranom putovanja.

Organizacija za ekonomskuk saradnju i razvoj (OECD) je upozorila da će svetu biti potrebne godine da se ekonomski oporavi od pandemije.

Anhel Guria (Angel Gurría), generalni sekretar ove organizacije je izjavio za BBC da je ekonomski šok već sada veći od finansijske krize iz 2008 i da je je “pusta želja” verovanje da će se privreda brzo oporaviti po okončanju pandemije.

Ras (Russ) Mould, direktor onlajn investicione platforme AJ Bell je istakao da se svet nalazi u sred krize i tržišta pokazuju malo optimizma.

“Događaji se tako brzo odvijaju da je investitorima zaista teško da shvate šta se dešava sa poslovima,” ističe Mould.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh