BIZnews

Panična kupovina dovešće do inflacije

Blokade i panična kupovina zbog pandemije koronavirusa mogla bi da izazove inflaciju cijena hrane u svijetu, iako postoje obilne rezerve i žita i ulja u glavnim zemljama izvoznicama, izjavio je viši ekonomista u organizaciji UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Abdulreza Abasijan.

Žitarice - Webtribune.rs

Sa više od 270.000 zaraženih i više od 11.000 umrlih epidemija je šokirala svijet i izazvala poređenja sa periodima kao što su Drugi svjetski rat i epidemijom španske groznice 1918. godine.

“Sve što vam je potrebno da izazovete krizu je panična kupovina od velikih uvoznika kao što su mlinovi, odnosno mlinarske kompanije ili neke vlade”, rekao je Abasijan.

On je naveo da ovdje nije riječ o snabdijevanju, već o promjeni ponašanja zbog straha da li će hrane biti, prenosi “Srna”.

“Šta će se dogoditi ako većina kupaca ne zna da li će u maju ili junu imati isporuke pšenice ili riže? To bi moglo da vodi globalnoj krizi u vezi sa isporkom hrane”, rekao je on.

Potrošači širom svijeta od Singapura do SAD formiraju redove u supermarketima posljednjih sedmica gomilajući proizvode od riže i sredstava za dezinfekciju ruku do toalet papira.

Francuska industrija žitarica pokušava da nađe dovoljno kamiona i osoblja za dalje funkcionisanje fabrika i luka, jer se panična kupovina tjestenine i brašna podudara sa povećanim izvozom pšenice.

Ograničenja koja su neke zemlje Evropske unije uvele na svojim granicama sa drugim državama članicama kao odgovor na pandemiju takođe narušavaju snabdijevanje hranom, rekli su predstavnici industrije i poljoprivrednici.

Međutim, prema procjenama američkog Ministarstva poljoprivrede, globalne zalihe pšenice na kraju poljoprivredne godine u junu biće povećane na 287,14 miliona tona, u odnosu na 277,57 miliona tona godinu dana ranije. Takođe, svjetske zalihe riže biće povećane na 182,3 miliona tona u poređenju sa 175,3 miliona tona prije godinu dana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh