BIZnews

U Austriji utrostručena upotreba gotovog novca

Keš je kralj!

Euro novac - Twitter

Iako banke pozivaju na korištenje digitalnih servisa, kriza sa virusom korona pokazala je da je gotovina također vrlo popularna.

U Austriji su, prema pisanju bečkog Standarda, neke banke ograničile potrošnju novca na 1.000 eura. List poručuje kako se građani ne trebaju bojati da će bankama ponestati novčanica, nego je uobičajeno da banke ograničavaju svoje “zalihe” iz troškovnih razloga.

Narodna banka Austrije potvrdila je povećanu potražnju za gotovinom, te se dostava novca u prošli petak utrostručila, a povećana je i potražnja na početku ove sedmice. Situacija na bankomatima je slična, iako sva područja nemaju isti broj posjetitelja.

U svakom slučaju, Narodna banka je tokom vikenda organizirala posebne smjene kako bi napunila mašine. To uključuje određeni napor, jer na put moraju poslati posebna vozila i sigurnosne timove.

Najviši autoriteti, uključujući i guvernera centralne banke Roberta Holzmanna svojim izjavama nstoje da smire stanovništvo i navode da je novac siguran, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh