BIZnews

Amerikanci predali ponudu za preuzimanje FG “Birač”

Američka kompanija „AluChem“ predala je danas u Vladu RS-a pismo namjere o preuzimanju Fabrike glinice (FG) “Birač” u kojem se navodi da su spremni da preuzmu potraživanja svih povjerilaca, osim RS-a.

Plan je da se osnuje novo preduzeće koje će upravljati imovinom “Birča”, u koje će RS unijeti svoje potraživanje i imati udio od 40 odsto, dok će “AluChem” imati 60 odsto, prenosi CAPITAL.

Plan je da se kroz restrukturiranje FG „Birač“ formira novo preduzeće.

U tom novom preduzeću Amerikanci bi, prema pismu namjera, imali većinski udio od 60 odsto, a Republika Srpska će imati 40 odsto.

Nakon što „AluChem“ isplati potraživanja povjerilaca FG „Birač“, sa kojima su već uspješno završeni preliminarni pregovori, ići će se na zatvaranje stečaja, te na nove investicije. Republika Srpska neće Amerikancima prodavati svoja potraživanja, već će za njih dobiti udio od 40 odsto u novoj firmi.

O pismu namjere „AluChema“ Vlada bi ubrzo trebala da se izjasni, te da se nakon prihvatanja namjere Amerikanaca krene u realizaciju cijelog plana.

To je djelimično danas potvrdio i srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik na preskonferenciji za medije kada je rekao da postoji finalni dogovor oko „Alumine“ sa jednom američko-kanadskom kompanijom.

„Ukoliko se ono što smo dogovorili prebaci na konretan papir, to će biti završeno“, kazao je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh