BIZnews

Veliki događaj za Gradačac i BiH: Strateški partner TMD Group je japanski Mitsubishi

TMD Group iz Gradačca započeo je izgradnju nove fabrike u kojoj će se proizvoditi dijelovi za industriju električnih automobila, a kao strateški partner pojavljuje se japanski Mitsubishi.

Mitsubishi - Screenshot

Riječ je o tvornici “TMD motor components”, za koju je kamen temeljac položen krajem protekle sedmice.

Svaki drugi automobil na svijetu proizveden u fabrici jednog od najprestižnijih modela automobila (japanski Mitsubishi, koji je partner gradačačke grupe), bit će proizveden u ovoj fabrici čiju izgradnju danas započinjemo. Očekujemo da će fabrika sa radom u punom kapacitetu započeti sa radom u junu 2021. godine, rekao je predsjednik Uprave TMD Group Adem Hanić, i dodao da će nova fabrika otvoriti više od 100 novih radnih mjesta, piše “Slobodna-Bosna“.

Ove godine će biti izgrađen objekat i nabavljena sva potrebna oprema dok proizvodnja punim kapacitetom koja podrazumijeva i stotinu novih radnih mjesta počinje 2021. godine.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da domaća privreda jača i ulazi u nove razvojne i investicijske projekte.

Svečanosti je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić koji je istakao da našem društvu trebaju ovakvi pogoni jer su samo oni garant da ćemo ovdje živjeti i raditi, a ne napuštati zemlju.

Dodao je da su nove tehnologije ozbiljno ugrozile motore s unutrašnjim sagorijevanjem te da je nedavno u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima Volkswagena o mogućnostima za proizvodnju nekih njihovih konvencionalnih modela u BiH.

Gradonačelnik Edis Dervišagić kazao je da se proizvodi iz Gradačca izvoze u više od 33 zemlje svijeta, a izvoz sa područja ovog grada dostigao je iznos od 370 miliona KM.

U proteklim godinama broj zaposlenih na području grada Gradačac konstantno raste i po zvaničnim podacima je dostigao je 9100 uposlenih i daleko je iznad onog broja iz 1991. godine.

TMD Group trenutno zapošljava 671 radnika u 4 fabrike: Kovgrad i TMD Automotive u Gradačcu, UTL u Sarajevu i TMD Mibo u Brčkom.

Do 2021. godine, kompanija koja je trenutno 4. najveći izvoznik u Tuzlanskom kantonu, planira dostići vrijednost izvoza od oko 400 miliona KM, što je svrstalo u red najvećih bh. izvoznika.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh