BIZnews

Microsoft za pet minuta izgubio 17 milijardi dolara

Microsoftove dionice juče su pale nakon što je savezni sudija naredio privremeno zaustavljanje ugovora JEDI koji je Pentagon dodijelio ovojo kompaniji prošle godine.

Ilustracija - Jutarnji.hr

Zbog pada vrijednosti deonica, tehnološki gigant je za samo pet minuta izgubio 17 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Tržišna vrijednost Majkrosofta sada je oko 1,4 biliona dolara, pokazuju podaci Bloomberga.

To je treća najvrednija firma na svijetu iza Applea i Saudi Aramka, koji vrijede 1,43 biliona i 1,77 biliona dolara, prenosi “Bankar“.

Sud je donio odluku nakon što je Amazon prošle sedmice podnio zahtijev da Ministarstvo odbrane SAD obustavi ugovor vrijedan 10 milijardi dolara nazvan Projekat zajedničke odbrambene infrastructure (JEDI).

Cilj projekta je da se izgradi prostor (tzv. cloud) za skladištenje i upravljanje osjetljivim vojnim i odbrambenim podacima.

Pentagon je ovaj projekat dodijelio Microsoftu i time izbacio iz igre Amazon koji je smatran favoritom. Nakon gubitka, Amazon je pokušao da ospori odluku, optuživši Pentagon za pristrasnost.

Sud je donio odluku o privremenoj obustavi dodjele proekta dok se pravna bitka divova za ovaj ugovor nastavlja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh