BIZnews

Kompanija iz Konjica ruši sve rekorde: “Igman“ zaradio 142,9 miliona KM

Kompanija „Igman“ iz Konjica, najveća državna firma u oblasti namjenske industrije, proizvela je u prošloj godini naoružanja i vojne i opreme, prema procjeni koju su dostavili, u ukupnoj vrijednosti od 142,9 miliona maraka, pokazali su podaci Vlade FBiH, koji su u posjedu „Avaza.“

Igman u Konjicu- Avaz

Igman u Konjicu- Avaz

Premašili plan
Dvanaest kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije ukupno je proizvelo 305,4 miliona maraka, što znači da je pola od ovog iznosa prometovao sam „Igman“ i to kada se pogleda i rezultat privatnih firmi.

Ova firma tako je premašila i plan poslovanja za više od 20 miliona KM. Plan za prošlu godinu bio je 123,2 miliona KM.

rezultati poslovanja za prošlu godinu- Avaz

Đahid Muratbegović, direktor ove državne kompanije, kazao je za „Avaz“ da je za uspjeh ove firme zaslužan cijeli kolektiv.

– Šta da kažem, rezultati sve govore. Prošla godina je bila više nego uspješna. Prihodovali smo 142 miliona KM, ostvarili profit od 117 posto, uposlili novih 70 radnika i otvorili pogon u koji smo investirali 10,5 miliona eura – kaže Muratbegović.

Ima kvalitet
Prema njegovim riječima, „Igman“ već ima ugovorene poslove za cijelu 2020. godinu.

– Mi se sada takmičimo sami sa sobom jer nemamo konkurenciju ni u zemlji ni u regionu. Imamo kvalitet i zato nas traže. Mi već ove godine ulažemo novih 10,5 miliona eura u novi pogon, a rado se o municiji 7,62 milimetra – kaže Muratbegović.

„Pretis“ se digao iz pepela

Jedna od firmi koja, također, ostvaruje odlične rezultate je vogošćanski „Pretis“. Ova firma je prije pet godina bila pred kolapsom, a sada zarađuje desetine miliona maraka. Prošle godine zaradili su 49 miliona maraka. Plan za ovu je 68 miliona.

Ova firma prošle godine proizvela je 200 miliona komada municije raznih kalibara, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh