BIZnews

Podrška EIF-a i UniCredita namijenjena inovativnim MSP u centralnoj i istočnoj Evropi povećana na 1 milijardu eura

Evropski investicioni fond (EIF) i UniCredit dogovorili su se da povećaju garancija InnovFin-a za MSP s ciljem poboljšanja pristupa izvorima finansiranja za inovativna mala i srednja poduzeća, te kompanije male i srednje kapitalizacije u devet zemalja.

Euro novčanice - Blogspot.com

Ovaj novi sporazum omogućava UniCreditu da, putem svojih devet banaka i šest leasing društava, širom centralne i istočne Europe, ponudi dodatno financiranje u vrijednosti od 500 milijuna EUR inovativnim kompanijama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

To znači da će MSP i kompanije male i srednje kapitalizacije u tim zemljama imati pristup sredstvima od ukupno 1 milijardu eura putem široke mreže UniCredita u regiji CIE.

Ova transakcija koristi prednost podrške Horizonta 2020, koji predstavlja Okvirni program EU za istraživanje i inovacije, kao i Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) – središta Investicijskog plana za Europu.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji, te leasing društvo u Srbiji koristit će podršku garancije koju daje EIF, a koja je podržana kroz program Horizont 2020, dok će ugovore o garancijama s bankama i leasing kompanijama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Sloveniji podržati EFSI, financijski stup Investicijskog plana za Europu.

Lilyana Pavlova, potpredsjednica EIB je rekla: „Ovo drugo povećanje krovne transakcije UniCredita svjedoči o uspješnoj suradnji EIF-a i UniCredita. Idući naprijed, nadamo se da ćemo, oslanjajući se na naš postojeći odnos, nastaviti zajedno stvarati efikasne načine pružanja podrške onima kojima je potrebna, te na taj način ispuniti ciljeve naše politike. Ovo ima još veći značaj pri suočavanju s tržišnim nedostacima u regiji CIE.“

Alessandro Tappi, izvršni direktor za investicije EIF-a je dodao: „Danas potpisani sporazum povećat će ukupni portfelj s 500 milijuna EUR na 1 milijardu EUR u korist oko 1.300 MSP i kompanija male i srednje kapitalizacije. Ovaj rast dokaz je opredijeljenosti EIF-a i UniCredita unapređenju pristupa izvorima financiranja za MSP koji posluju u centralnoj i istočnoj Europi“.

Gianfranco Bisagni i Niccolò Ubertalli, izvršni direktori Komercijalnog bankarstva UniCredita u CIE, rekli su: „U posljednjih osam godina, UniCredit je pokrenuo više od deset inicijativa u suradnji s EIF-om širom CIE, ukupnog kapaciteta preko 1,7 milijardi EUR, uključujući JEREMIE, RSI, inicijativu za MSP, COSME, plasman za mikrofinanciranje, WB EDIF, Fond sredstva u okviru EAFRD, EaSI i InnovFin SMEG. Ti instrumenti su već iskorišteni preko 50%, a koristi od njih je imalo više od 5.000 klijenata u regiji. Zahvaljujući InnovFin SMEG-u, više od 350 klijenata je već dobilo podršku za razvoj svojih inovativnih projekata. Udvostručenjem našeg krovnog plasmana na 1 milijardu EUR, mi možemo dodatno olakšati razvoj inovativnih MSP-a u svim zemljama CIE, omogućujući lakši pristup financiranju i podržavajući lokalno gospodarstvo. Time još više ističemo svoju punu posvećenost pružanju usluga klijentima u regiji centralne i istočne Europe“.

Ova transakcija odražava opredijeljenost EU da brzo pokrene konkretne inicijative usmjerene na ubrzanje kreditiranja i izdavanja garancija, čime se može povećati broj radnih mjesta i rast u EU.

O EIF-u

Europski investicijski fond (EIF) spada u Grupaciju Europske investicijskebanke. Njegova osnovna misija je pružanje podrške europskim mikro, malim i srednjim poduzećima (MSP) pomažući im da pristupe izvorima financiranja. EIF kreira i razvija poduzetnički i razvojni kapital, garancije i mikrofinancijske instrumente, koji su konkretno namijenjeni tom tržišnom segmentu. U toj ulozi, EIF potiče ciljeve EU na polju podrške inovacijama, istraživanju i razvoju, poduzetništvu, rastu i zapošljavanju.

O UniCreditu

UniCredit je jednostavna i uspješna paneuropska komercijalna banka, s potpuno integriranim segmentom KIB, koja stavlja na raspolaganje jedinstvenu mrežu u zapadnoj, centralnoj i istočnoj Europi svojoj širokoj bazi klijenata. UniCredit nudi klijentima i lokalnu i međunarodnu ekspertizu, uz nenadmašan pristup vodećim bankama na 14 svojih glavnih tržišta putem europske bankarske mreže koja uključuje: Italiju, Njemačku, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Češku Republiku, Mađarsku, Rumuniju, Rusiju, Srbiju, Slovačku, Sloveniju i Tursku. Oslanjajući se na međunarodnu mrežu predstavništava i podružnica, UniCredit opslužuje klijente u još 18 zemalja širom svijeta.

O Investicijskom planu za Evropu

Europski fond za strateška ulaganja (EFSI) glavni je stup Junckerovog plana i pruža garancije za prvi gubitak, omogućujući EIB-u da ulaže u više projekata koji često nose veće rizike. EFSI je već dao opipljive rezultate. Očekuje se da će projekti i sporazumi, odobreni za financiranje u okviru EFSI fonda, pokrenuti više od 458,8 milijardi EUR investicija i podržati više od 1 milijun MSP u 28 država članica.

O InnovFin-u

Plasman za izdavanje garancija InnovFin SME uspostavljen je u sklopu inicijative “EU InnovFin financiranje za inovatore” uz podršku Horizonta 2020. On pruža garancije i kontragarancije za financiranje zaduženja u rasponu od 25.000 EUR i 7,5 milijuna EUR kako bi se poboljšao pristup kreditnom financiranju za inovativna mala i srednja poduzeća i kompanije male i srednje kapitalizacije (do 499 zaposlenih). Plasmanom upravlja EIF, a realizira se putem financijskih posrednika, banaka i drugih financijskih institucija, u državama članicama EU i pridruženim zemljama. Prema ovom mehanizmu, EIF izdaje garancije financijskim posrednicima u odnosu na udio njihovih gubitaka nastalih uslijed financiranja zaduženja pokrivenog plasmanom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh