BIZnews

Prva u EU: Njemačka uvodi poseban porez na meso?

Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da Nijemci godišnje potroše oko 23,4 milijarde eura na meso, a spadaju u najveće potrošače svinjetine u EU.

Meso - Faktor.ba

Meso je relativno jeftina namirnica za potrošače u Njemačkoj, ali ipak, to bi se ubrzo moglo promijeniti ako se prihvati zahtijev za uvođenje posebnog poreza.

Naime, zbog velikog uticaja mesne industrije na klimu i zagađanje okoline, brojni političari od ljeta vode rasprave o povećanju poreza na tu namirnicu, piše “Agroklub“.

U Berlinu u petak počinje Međunarodni sajam hrane i poljoprivrede “Green Week”, a konzervativna ministrica poljoprivrede Donje Saksonije, Barbara Ote-Kinast odlučila je tom prilikom ponovo da pokrene ovo pitanje i čak predložila uvođenje posebnog poreza na ovu namirnicu radi stvaranja većih prihoda i očuvanja dobrobiti životinja, navodi Euroactiv.

Tamošnji političari su predložili povećanje PDV-a za meso, na standardnu stopu od 19 posto. Trenutno se meso oporezuje po sniženoj stopi od sedam procenata kao i većina namirnica.

Brojni kritičari tvrde da bi povećanje cijena za nekoliko centi teško moglo imati neki veliki učinak u smanjenju konzumacije mesa, a da bi s druge strane imalo velike štete za stočare.

Ipak, postoji način na koji bi se to moglo riješiti, a kao jedno od rješenja je ponudio Albert Stegeman iz Kršćanske demokratske unije kancelarke Angele Merkel: “Dodatni porezni prihodi trebaju se upotrijebiti za podršku stočarima što će im pomoći u restrukturisanju.“

I Njemačko udruženje farmera se izjasnilo oko teme: “Dobrobit životinja i zaštita klime ne služe ako njemački poljoprivrednici nastave sami ulagati u više standarde uzgoja, a istovremeno je na tržištu meso nižih cijena iz drugih zemalja EU.”

Kako piše Euroactiv, Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da Nijemci godišnje potroše oko 23,4 milijarde eura na meso, a spadaju u najveće potrošače svinjetine među zemljama EU.

U EU, stope PDV-a zavise od svake države članice. Trenutno nijedna zemlja EU ne nameće porez na meso, iako Švedska i Danska godinama raspravljaju o toj temi.

Za 2020. njemačko Ministarstvo poljoprivrede najavilo je “Strategiju budućnosti stočarstva”, čiji bi rezultati trebali da budu predstavljeni u februaru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh