BIZnews

Građani BiH u 2019. godini na cigarete potrošili skoro milijardu KM

U deset mjeseci 2019. godine u BiH je ukupno uvezeno cigareta i duhana za pušenje u vrijednosti od 947 miliona KM, dok je u isto vrijeme plasirano na bh. tržište 89,5 miliona KM domaćih cigareta i duhana za pušenje.

Novac u BiH - 6yka.com

Kako je za “Radio Sarajevo” kazao Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine u deset mjeseci 2019. godine ukupno je prikupljeno 746,8 miliona KM.

“Također, Sektor za provođenje propisa u okviru Uprave za indirektno oporezivanje u kontinuitetu ulaže napore na suzbijanju crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina na tržištu Bosne i Hercegovine”, dodao je Kovačević.

Tako je UIO u periodu januar – oktobar 2019. godine privremeno oduzela duhana i duhanskih prerađevina u slijedećim količinama i vrijednostima, i to:

  • 105.880 paklica cigareta,
  • 2.945 kg rezanog duhana,
  • 52.727 komada ručno punjenih cigareta.

“Ukupna tržišna vrijednost ove privremeno oduzete robe procjenjuje se na oko 1 milion KM”, istakao je Ratko Kovačević.

Također, prema podacima kojima raspolaže UIO BiH, krijumčarene cigarete najčešće dolaze iz nama susjednih zemalja Srbije i Crne Gore.

Na pitanje da li bi u 2020. godini trebalo doći do poskupljenja cigareta na bh. tržištu, Kovačević je kazao da Odluka o minimalnoj i specifičnoj akcizi na cigarete za 2020. godinu predviđa da specifična akciza na cigarete ostaje na u iznosu od 1,65 KM po paklici cigareta, kako je to i u 2019. godine.

“To znači da ne bi trebalo doći do poskupljenja cigareta na tržištu BiH kad je u pitanju zakonska legislativa. Međutim, formiranje cijena na tržištu je slobodno i veliki distributeri i proizvođači cijena sami odlučuju hoće li povećavati cijene cigareta ili neće. Mi još u UIO očekujemo da nam se dostave nove cijene cigareta koje će biti na snazi iduće godine i čim ih Uprava dobije biće objavljene. Tada ćemo konretno znati da li će doći do poskupljenja cigareta”, istakao je za “Radio Sarajevo” Ratko Kovačević.

Međutim, što se tiče rezanog duhana u 2020. godini akciza raste sa 114,40 po kg na 121,60 po kg, tako da se može očekivati rast cijena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh