BIZnews

Oporavak njemačke ekonomija se očekuje tek 2021.

Snažniji rast Njemačke privrede oćekuje se najranije 2021. godine, procijenio je u četvrtak njemački Kielski institut za svjetsku privredu (IfW).

Minhen - Gradnja.rs

Privreda će ”upuzati u novu godinu”” u Njemačkoj, rekao je analitičar IfW-a Stefan Kooths.

Teškoće u industrijskom sektoru utječu i na usluge i koče rast u cijelom gospodarstvu, tumači Kooths.

IfW predviđa da će privreda ove godine porasti slabašnih 0,5 posto. U 2020. rast bi trebao ubrzati na 1,1 posto, te na 1,5 posto u 2021.

Trenutni slabi rast rezultat je recesije u industrijskom sektoru, koji ne koristi sve raspoložive kapacitete a iduće bi godine trebao bilježiti pad ulaganja za 1,1 posto.

Privreda pritišće slabi izvozni sektor, ključni oslonac rasta u proteklim godinama, a podupire ga domaća potražnja, posebno zahvaljujući graditeljstvu, tumače u IfW-u.

Institut očekuje da će osobna potrošnja u ovoj i sljedećoj godini porasti 1,5 posto, te 1,7 posto u 2021., zahvaljujući mjerama koje podupiru dohotke i snažnijem tržištu rada.

Kooths smatra da vlada ne mora posezati za poticajnim mjerama. „Unatoč trenutnoj slabosti, njemačkom gospodarstvu nisu potrebne poticajne mjere. Glavni su uzrok recesije u industriji vanjski faktori a pogađa područja koja gotovo i ne bi reagirala na veću potrošnju oslonjenu na poticaje”, tvrdi analitičar IfW-a.

Prioritet bi u proračunu po njegovom mišljenju trebala biti ulaganja, uz paralelno ograničenje novog zaduživanja.
Facebook Twitter


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh