BIZnews

Nastavak aktivnosti na projektu istraživanja mineralnih resursa: Eastern Mining obezbijedio 20 miliona eura za projekat u Varešu

Eastern Mining, dio britanske istraživačko-razvojne kompanije Adriatic Metals Company, obezbijedio je 20 miliona eura za 2020. godinu za nastavak aktivnosti na projektu istraživanja mineralnih resursa u Varešu,.

Ovo je rečeno na sinoćnoj kompanijinoj proslavi uspješnog završetka 2019. godine u sarajevskom hotelu Holiday na kojoj se okupilo 170 predstavnika poslovnih partnera, vlasti, različitih institucija i drugih aktera koji su povezani sa projektom, prenosi indikator.

Prvi ljudi Adiratic Metalsa iz Australije i Velike Britanije, uključujući i “glavnog krivca” za projekt Miloša Bošnjakovića, člana Uprave Adriatic Metalsa i direktora Eastern Mininga, istakli su zadovoljstvo što projekat u Varešu, kroz istraživanja na lokalitetima Veovača i Rupice, pokazuje opravdanost te s optimizmom gledaju na budućnost.

Od 2017. godine Eastern Mining je dovršio više od 33.000 metara istražnog bušenja sa 150 bušotina, proširujući poznato područje mineralizacije (rude olova, cinka i barita) i definišući neke od najkvalitetnijih polimetalnih presretanja na globalnom nivou. Nekoliko bušotina je testirano na plemenite metale pri čemu je ustanovljena mineralizacija izuzetne kvalitete.

Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će na daljnjim geološkim istraživanjima na postojećim koncesijama i širem regionalnom području s ciljem povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika.

Kompanija Eastern Mining do sada je ishodovala 50-ak različitih saglasnosti i dozvola, a predviđeno je da u periodu 2020-2021. bude ishodovana dozvola za ekslopataciju.

Trenutni plan je da rudnik bude otvoren i eksloatacija počne u 2022. godini.
Novo postrojenje trebalo bi da prerađuje 800.000 tona rude na godišnjem nivou i proizvodi tri vrste koncentrata koji će se slati na dalju obradu van Bosne i Hercegovine.

Do sada je u projekat u Varešu ukupno investirano više od 20 miliona KM, a Estarn Mining trenutno sa saradnicima, podizvođačima i konsultantima u raznim oblastima zapošljava više od 100 ljudi.

Podršku kompaniji Eastarn Mining i njenom aktivnostima u Bosni i Hercegovini dao je i NJ.E. ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field, koji se i kratko obratio prisutnima na proslavi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh