BIZnews

Američki vojni dron nosi teret od čak 32 kilograma

Američka kompanija Bell je 16. oktobra izvela let teretnim dronom.

Vojni dron u SAD-u - YouTube

Letjelica je imala teret od 27,2 kg, izjavila je 20. novembra portparol kompanije Felisia Vota. APT 70 letio je vertikalno, prelazio u let aviona gdje je postizao brzinu veću od 61 čvor, preletio je putne tačke, a zatim se vratio da lebdi i sleti na odredište.

Bell je u izjavi za 18. novembar izjavio da je planirao testni let APT 70 sa korisnim opterećenjem od 31,8 kg, maksimalnim kapacitetom aviona. Vota je rekla da APT 70 pokreću četiri električna motora koji mogu vektorski potiskivati.

Demonstracija je bila odgovor na konkurs PMA-263 Taktičkih dostavnih bespilotnih letjelica (TRUAS), konkurs Komande američkih mornaričkih vazduhoplovnih sistema (NAVAIR) za pružanje mogućnosti autonomne vazdušne isporuke amerčkim marincima.

Za program malih bespilotnih letjelica za podršku iz vazduha (ULS-A) PMA-263 traži prototipove koji mogu prevesti najmanje 27,2 kg tereta u različitim konfiguracijama koje se obično nalaze u operacijama ponovnog snabdijevanja čete, voda ili odreda.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh