BIZnews

Dobit Centralne banke BiH porasla na više od 20 miliona KM

Neto dobit Centralne banke Bosne i Hercegovine povećana je na 20,38 miliona KM za devet mjeseci ove godine.

Ovo je značajno povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada je neto dobit iznosila milion KM, pokazuje nerevidirani finansijski izvještaj za period koji je završio sa 30. septembrom 2019. godine, prenosi .

Na povećanje neto dobitka uticali su priznati jednokratni dobici i smanjenje rezervacija za očekivane kreditne gubitke kao rezultat primjene novih međunarodnih računovodstvenih standarda.

– Značajna odstupanja kvartalne i kumulativne neto dobiti u uporednim izvještajnim periodima su posljedica primjene različitih kalkulacija PD-a ( izračun vjerovatnoće neispunjenja obaveza) u mjerenju očekivanih kreditinih guitaka. Promjena kalkulacije PD-a je rezultatirala jednokratnim priznavanjem dobitka po osnovu opčekivanih kreditnih gubitaka u iznosu od 9,8 miliona KM u dobit ili gubitak i smanjenjima rezervacija za očekivane kreditne gubitke za odgovarajuće klase finansijske imovine 1. januara 2019. godine. Osim navedene promjene finansijski rezultat banke prije rezervacija za očekivane kreditne gubitke je uglavnom nepromijenjen u odnosu na uporedni period prošle godine, navodi se u finansijskom izvještaju.

Na Centralnu banku i dalje vrše pritisak efekti negativnih kamatnih stopa na depozite kod inostranih banaka i dužničke instrumente, koji se nastavlja ispoljavati na tržištu, usljed čega su i prinosi manji.

Na drugoj strani, vrijednost monetarnog zlata, koje Banka drži na računu u banci u Švicarskoj, a fizički je locirano u trezoru Banke Engleske, povećana je na 253,6 miliona KM, sa 210 miliona KM u decembru prošle godine, kao rezultat rasta cijene žutog metala.

Treba napomenuti da primarni cilj Centralne banke nije ostvarenje dobiti, nego održavanje monetarne stabilnosti, a tu funkciju Banka uspješno izvršava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh