BIZnews

Misteriozna danska porodica: Imaju milijarde, a niko im ne zna imena

Van der Vormsi su rijetki milijarderi koji svoj život drže daleko od očiju javnosti.

Novac - Blogspot

Ono što se zna je da je ta danska porodica izgradila svoje carstvo kroz “Holland America Line”, liniju krstarenja koju su prodali kompaniji “Carnival” 1988. godine za tada nevjerovatnih 625 miliona dolara.

A ovu, 2019. završiće u plusu s gotovo četiri milijarde dolara više u njihovoj porodičnoj fondaciji, ali niko ne zna na šta će potrošiti novac.

U julu su Van der Vormsi prodali “GrandVision” francusko-italijanskom “carstvu naočala” EssilorLuxottic za 7,3 milijarde evra, uključujući i megapopularni brand “Ray Ban”.

U to vrijeme je porodica Vorms bila 77 odstotni vlasnik “GrandVisiona”, pa je njihov čisti profit od prodaje iznosio četiri milijarde dolara, prenio je “Bloomberg”.

Dobit od prodaje stavljen je u HAL, javno trgovačko društvo kojima upravlja Van der Vorms fondacija. Što se tiče toga gdje će novac tačno završiti, malo je toga jasno – porodica bi mogla da ga koristi za isplatu dividendi akcionara, ponovno ulaganje u nešto drugo, penzije ili čak filantropiju, rekao je za “Bloomberg” analitičar Tijs Berkelder.

Iako je “Business Insider” poslao upit HAL-u s pitanjima o poslovanju i odredištu novca, njegovi predstavnici odbili su da komentarišu, pa i uopšte odgovore na upit.

Analitičari otkrivaju da su i HAL i Van der Vormsi neobično tajnoviti oko svog poslovanja, ali i uopšte oko svog bogatstva i imovine te nikad u javnost ne daju te informacije.

Ono što je zanimljivo je da niti jedan javni dokument ne otkriva imena članova porodice – već isključivo njihove inicijale.

Jedina stvar koju je javnost o njihovim finansijama uspjela da sazna došla je kroz otkriće “Panama Papersa”, koji su došli u posjed dokumenata nakon “curenja informacija” iz advokatske firme 2016. godine. Ono je otkrilo intimno finansijsko poslovanje 12 vođa zemalja, 128 javnih funkcionera i 29 milijardera sa Forbesove liste, izvijestio je “Bloomberg”.

Iz tih informacija se saznalo da je HAL imao svoje sjedište u Kurakau, holandskom karipskom ostrvu poznatom po niskim poreskim stopama zbog čega je popularan za bogate strance.

Novi vlasnici “GrandVision-a”, “EssilorLuxottica”, dodaće “Ray Ban” svoj već impresivnom popisu brandova naočala koji uključuje “Coach New York”, “Armani Exchange”, “Burberry”, “Chanel”, “Ralph Lauren”, “Tiffany & Co.”, “Tory Burch”, “Versace” i “Brooks Brothers”, Oakley i Foster Grant, navodi se na njegovoj web stranici.

Kompanija takođe posjeduje lance trgovina naočala “Lenscrafters” i “Pearle Vision”, piše “Express.hr“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh