BIZnews

Inflacija u Bosni i Hercegovini i dalje na niskih 0,3 posto

Inflacija u Bosni i Hercegovini i dalje je niska uprkos tome što je u septembru u odnosu na avgust zabilježen rast nivoa cijena od 0,5 posto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru 2019. u odnosu na isti mjesec prethodne godine više su za 0,3 posto. Tako je inflacija na godišnjem nivou u septembru ostala ista kao i u avgustu ove godine, prenosi indikator.

Inflacija za period januar-septembar 2019. godine u odnosu na isti prošlogodišnji uporedni period iznosi 0,7 posto.

Na inflaciju i dalje najviše utiču rast cijena duhana, skuplje stanarine i energenti, kao i medicinski proizvodi, pomagala i oprema. Skuplje su i usluge prijevoza, te usluge rekreacije i kulture.

Trend pada cijena bilježi se, između ostalog, kod obuće i odjeće, tekstilnih proizvoda, audiovizuelne, foto i inormatičke opreme, kao i usluga osiguranja.

Međunarodni monetarni fond je u oktobarskim projekcijama predvidio stabilnu inflaciju u BiH koja će se zadržati na nivou od 1,1% u 2019. godini s tim da će na kraju 2019. iznositi 1,2%.

Projekcije ove institucije su da bi u narednoj godini inflacija mogla ubrzati na 1,4%, a na kraju te godine iznositi također 1,4%.
Facebook Twitter


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh