BIZnews

Radnici Aluminija pred zgradom: “Prestanite nas lagati”

Nekoliko stotina radnika Aluminija, među koji najviše onih iz pogona elektrolize koja će gotovo sigurno odlazi u historiju pojavilo se danas pred kapijom ugašenog preduzeća, dok je istovremeno trajao sastanak predstavnika Nadzornog odbora i sindikata.

Radnici Aluminija - PR/Haber.ba

Jordan Pehar rekao je da će radnici koji su potpisali saglasnost za otpremninu, na nju rado pristati, ali uz otkaze ugovora o radu, kako bi se svi mogli prijaviti na biro rada, te steći zdravstveno osiguranje i osiguranje kredita na makar šest mjeseci. Tvrdi da su dosad radnicima data samo lažna obećanja. Lično ne vjeruje i da postoji novac za isplatu otpremnina, iako su to jučer tvrdili u Nadzornom odboru, kao i dan ranije lider HNS-a Dragan Čović.

Svi radnici o svojoj daljoj sudbini moraju kazati svoj stav, smatra predsjednik Sindikata Romeo Biokšić, pozivajući sve radne kolege koji danas nisu bili u krugu preduzeća, da tim povodom uskoro dođu.

Iznesena su dva prijedloga s kojima se nismo složili. Odnose se na koeficijente složenosti poslova i broj zaposlenika. Naše zahtjeve su usvojili, prvi u potpunosti, a drugi djelimično. Radnici više sebe ne vide u ovoj tvornici i društvu, tražeći da im se isplate otpremnine. Oni koji su tehnološki višak sreću će potražiti izvan granica BiH, kazao je.

Radnicima su, navodi, nakon što su najavili protest za 3. septembar obećana sredstva za otpremnine, što je potvrđeno i danas.

Rekao je i da je plan najavljen za pokretanje proizvodnje od 1. septembra propao, ali da se radnici i dalje nadaju da se može pojaviti investitor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh