BIZnews

Radnici Aluminija najavili velike proteste pred zgradom HDZ-a

Radnici mostarskog Aluminija najavili su proteste ispred sjedišta HDZ-a BiH i Vlade FBiH, ukoliko do 2. septembra ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Radnici Aluminija - Vijesti.ba

Odlučeno je ovo na današnjoj Skupštini Nezavisnog sindikata zaposlenih Aluminija d.d. Mostar.

Plan i program koji je trebalo da krene 1. septembra, u prvoj fazi pokretanja ljevaonice, upitan je. Kako sada stvari stoje, od njega nema ništa. Taj program je propao. Prvog septembra spremaju se otkazi ugovora o radu radnicima Aluminija, koji će biti proglašeni tehnološkim viškom. Nakon toga, 2. septembra, ukoliko ne budu isplaćena osigurana novčana sredstva za isplatu otpremnina tim radnicima i ne budu izvršene uplate prema PIO/MIO zavodu, 3. septembra u 9.00 sati radnici Aluminija izlaze na protest pred zgradu HDZ-a BiH. Drugi protest bi se trebao održati 5. septembra pred zgradom Vlade FBiH s početkom u 9.00 sati“, rekao je novinarima predsjednik Sindikata Romeo Biokšić.

Ako će zahtjevi budu ispunjeni do 2. septembra, odluka o protestima bića stavljena van snage.

On je, na pitanje novinara o mogućim otkazima, kazao da su tu informaciju dobili prije desetak dana.

To je i naša pretpostavka imajući u vidu da poslodavac 1. septembra neće moći ispunjavati obaveze u skladu sa ugovorima koje imamo. Za očekivati je da će do toga doći, mi se prilagođavamo toj situaciji“, kazao je Biokšić.

Prema njegovim riječima, zahtjev je da radnicima koji budu proglašeni tehnološkim viškom budu isplaćene otpremnine, te da isplate dugovanja prema PIO/MIO i da se pokrene prva faza za pogon ljevaonice.

Ako do toga ne dođe, idemo u proteste“, poručio je on, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh