BIZnews

Preko 90 posto hrane koju konzumiramo je iz uvoza

Vanjskotrgovinski deficit u prvih šest mjeseci iznosio je skoro 4 milijarde KM što je rast od 12 posto

Bosna i Hercegovina je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila izvoz robe u vrijednosti od šest milijardi KM, dok je uvoz iznosio oko 10 milijardi KM, te je vanjskotrgovinski deficit iznosio skoro 4 milijarde KM, rečeno je u srijedu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH na prezentaciji osnovnih pokazatelja vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine sa svijetom u razdoblju januar – juni 2019. godine.

– U odnosu na isti period prošle godine vanjskotrgovinski deficit bilježi rast od 12 posto. Prema svim pokazateljima izvoz bi do kraja godine mogao ostvariti dalji pad, prije svega zbog nedostatka radne snage ali i manje digitalizacije poslovanja bh. privrede, kazao je Nihad Bajramović, generalni sekretar VTK BiH.

Prema njegovim riječima, našoj zemlji je neophodan jači ekonomski rast, ali za veće investicije i rast privrede neophodne su strukturene reforme, usklađivanje sa standardima EU i prije svega radna snaga.

Belma Hasić, iz sektora za makroekonomski sistem VTK BiH istakla je kako i dalje najviše uvozimo iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Njemačka, kao i da je uvoz povećan iz svih najznačajnijih partnera osim Njemačke.

– Najznačajniji partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH je EU sa kojom ostvarujemo 73,7 posto izvoza i 68,2 posto uvoza. Tako je u prvih šest mjeseci na tržište EU izvezeno robe u vrijednosti od 4,42 milijarde KM, a uvezeno 6,78 milijardi KM,piše Oslobodjenje

– U strukturi vanjskotrgovinske razmjene ostvarene po sektorima za šest mjeseci 2019. primjetan je pad izvoza u agroindustriji, tekstilnoj industriji i drvnom sektoru što se veže sa padom obima industrijske proizvodnje još od posljednjeg kvartala 2018. Tako je u prvom polugodištu izvezeno proizvoda agroindustrijskog sektora u vrijednosti od 384,9 miliona KM što je pad za sedam posto u odnosu na isti period lani, te možemo zaključiti da je preko 90 posto hrane koju konzumiramo uvezeno, te da domaće proizvode konzumiram u minornim količinama, naglasila je Amila Šehić, iz sektora za makroekonomski sistem VTK BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh