BIZnews

Srbija s razlogom kupuje u RS-u firme od strateškog značaja

Srbija preuzima kompanije i javna preduzeća u Republici Srpskoj u oblastima koje su od strateškoj značaja, a to su energija, telekomunikacije i distribucija medijskog sadržaja. Ova preuzimanja dat će Srbiji veliku moć u RS i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Odnosi Srbije i BiH - Biznisinfo.ba

Preuzimanja se vrše preko preduzeća koja su u državnom vlasništvu Srbije, a preuzimaju se kako javne, tako i privatne kompanije u RS, piše “Biznisinfo“.

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je prije nekoliko dana da Javno preduzeće Srbijagas preuzimanjem 79,29 posto udjela stekne neposrednu individualnu kontrolu nad firmom Bijeljina-gas iz BiH. Inače, Srbijagas je ušao na tržište BiH u martu kupovinom udjela u preduzeću Gas promet Istočno Sarajevo.

Srbija gas je preduzeće u državnom vlasništvu a ulazak na tržište BiH i preuzimanje kompanija naročito je važno zbog najavljene gasifikacije RS, izgradnjom kraka Turskog toka kojim će teći ruski plin. Krak ovog gasovoda trebao bi u BiH ući iz Srbije.

Osim toga, Srbija i RS sarađuju i na izgradnji energeskih kapaciteta, naročito na Drini. Nedavno se pojavila informacija da Srbija planira kupovinu Elektroprivrede RS. Generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović kazao je da nije bilo nikakvih razgovora o privatizaciji EP RS. Istakao je i da su svi aranžmani po pitanju unapređenja poslovanja mogući, ali da Srbija i RS već imaju zajedničke projekte u ovoj oblasti.

No, ova informacija vjerovatno nije bez razloga puštena u javnost.

Osim energije, druga strateška oblast u kojoj se vrše preuzimanja jesu telekomunikacije i distribucija medijskog programa. Ova preuzimanja se vrše preko kompanije Mtel, odnosno njenog vlasnika Telekoma Srbija, koji je u vlasništvu države Srbije. U vlasništvu Telekoma odranije je Mtel, koji je akvizirao i sarajevsku firmu Logosoft. Krajem prošle godine Mtel je kupio Telrad net Bijeljina i banjalučki Blicnet.

Prije nekoliko dana Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo je Mtelu kupovinu firme Elta-Kabel, vodećeg kablovskog operatera u RS. Ovom akvizicijom Mtel će preuzeti potpunu dominaciju na tržištu fiksne i mobilne telefonije, pružanja usluga interneta te distribucije radio i TV programa u entitetu Republici Srpskoj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh