BIZnews

POTVRĐENO: “Bingo” gradi najveći trgovački centar u Sarajevu

Kako “Slobodna Bosna” doznaje iz pouzdanih izvora, trgovinski lanac Bingo u vlasništvu tuzlanskog poduzetnika Senada Džamića počeo je gradnju novog šoping centra u Sarajevu, na prostoru općine Novi Grad.

Bingo - N1

“Bingo” je zaključio kupoprodajni ugovor s nekadašnjom “Žicom” i postao vlasnik 60.000 kvadratnih metara zemljišta, na kojem je ranije bila planirana izgradnja trgovinskog centra njemačkog “Bauhausa”. No, aranžman s Nijemcima definitivno je propao pa je vlasnik lokaciju prodao Džambićevom “Bingu” koji je već dulje vremena tražio pogodnu lokaciju u glavnom gradu BiH za izgradnju šoping centra velikog formata.

Novi trgovinski centar “Binga” u Sarajevu, prostirat će se na oko 35.000 kvadratnih metara, i biće najveći šoping centar tog trgovinskog lanca u Sarajevu. “Bingo” na području Sarajeva već ima solidnu mrežu trgovinskih objekata, a najveći šoping centar nalazi se na Stupu, na lokaciji francuskog Interexa koji je svih svojih 24 šoping centru BiH prodao upravo tuzlanskom “Bingu”,prenosi Bosna.

Osim Interexa, “Bingo” je ranije preuzeo još nekoliko manjih trgovinskih lanaca, poput slovenačkog Tuša, tako da danas u vlasništvu ima više od 200 maloprodajnih objekata, praktično u svim većim općinama Bosne i Hercegovine. Kompanija “Bingo” s više od 8.000 zaposlenih radnika, najveći je privatni poslodavac u državi a ujedno je i prva privatna kompanija u državi s prihodom većim od milijardu KM (preciznije 1,1 milijardu KM) godišnje.

Eksplozivno širenje tuzlanskog „Binga“ počelo je poktkraj 2013. godine , kada je vlasnik kompanije, Senad Džambić, preuzeo značajne dijelove poslovnog sistema Grupe MIMS, u vlasništvu Muje Selimovića, koji se odlučio povući iz trgovinskog, a potom i prehrambenog biznisa i okrenuti se brzorastućoj građevinskoj industriji.

U prazni prostor nastao povlačenjem Selimovića, uskočio je tada reletivno nepoznati poduzetnik Senad Džambić, što će kasnije iz temelja promijeniti odnose u cijeloj trgovinskoj branši BiH.

Koji mjesec kasnije, u dubokoj tajnosti, sredinom 2014. godine, Džambić je otpočeo pregovore o preuzimanju lanca maloprodajnih objekata Interex u vlasništvu moćne francuske trgovinske kuće Intermarshe, koja se odlučila povući s tržišta BiH.

Uporedo s pregovorima oko preuzimanja Interexa, Džambić je izgradio i otvorio još nekoliko maloprodajnih objekata u BiH, tako da je njegova firma Bingo, već krajem 2014. godine, skoro udvostručila prodajne kapacitete i nametnula se kao jedan od vodećih privatnih poslodavaca u BiH s oko 3.500 uposlenih radnika.

No, od tada do danas, za nepunih pet godina, “Bingo” je doslovno udvostručio broj maloprodaajnih objekata, zaposlenih radnika i godišnji prihod.

Glavnina je uposlena u trgovini, no značajan dio radi u nekoliko proizvodnih pogona Binga u sektoru prehrambene indsutrije, koju Senad Džambić razvija usporedo s trgovinom. Još prije desetak godina Džambić je dokapitalizirao i preuzeo tvornicu Corn Flips iz Srebrenika, koja je bila pred gašenjem a danas je apsolutni lider u segmentu snack proizvoda.

Džambić je u Živinicama 2015. godine izgradio najmoderniju farmu za proizvodnju konzumnih jaja, a također je u Živinicama iste godine izgradio modernu tvornice vafla i keksa, najveću te vrste u Federaciji BIH.

Vrijedna spomena je i Džambićeva investicija u novootvorenu farmu tovnih pilića u Špionici kod Srebrenika, s oko 66.000 pilića u jednom turnusu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh