BIZnews

BiH ostvarila ekonomski rast viši od tri posto

BiH je u protekloj godini ostvarila ekonomski rast viši od tri posto, što je na nivou rasta od prethodne godine, navedeno je u dokumentu Ekonomski trendovi – izvještaj za 2018. godinu, koji je danas usvojio Savjet ministara u tehničkom mandatu.

Vijeće ministara BiH - Fena

Ekonomski rast ostvaren je zahvaljujući povećanju u okviru svih kategorija BDP-a, navedeno je u dokumentu koji je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu, piše “Srna”.

Najznačajniji doprinos ostvaren je u segmentu privatne potrošnje, a pozitivan doprinos ekonomskom rastu ostvaren je u i domenu investicija u kojem je registrovan rast od 7,3 posto, dok je s druge strane, prema preliminarnim podacima, došlo do ujednačavanja stopa izvoza i uvoza, te je doprinos spoljne trgovine u ekonomskom rastu bio znatno skromniji u odnosu na prethodnu godinu.

Fizički obim industrijske proizvodnje povećan je 1,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, a najznačajniji doprinos rastu ostvaren je u okviru sektora za proizvodnju električne energije.

Smanjen je broj nezaposlenih u BiH, koji je prosječno iznosio 451.700 lica, odnosno 7,7 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Prosječna neto plata u 2018. godini iznosila je 879 KM, uz nominalnu stopu rasta od 3,3 posto u odnosu na 2017. godinu, dok je prosječna penzija iznosila 382 KM, s nominalnom stopom rasta od 5,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Osnovne karakteristike fiskalnog sektora u BiH u 2018. godini su rast ukupnih poreskih prihoda, kao i prihoda od doprinosa, ali i smanjenje javne zaduženosti.

U 2018. godini BiH je ukupno prikupila oko 15,2 milijarde KM javnih prihoda po osnovu indirektnih i direktnih poreza, doprinosa i drugih prihoda, što je 7,3 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Takođe, ukupna javna zaduženost smanjena je za 2,1 posto u poređenju sa 2017. godinom i iznosila 11,1 milijardi KM, od čega 8,2 milijarde KM čini spoljni javni dug.

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je Informaciju o utrošku sredstava u 2018. godini kojima su finansirani projekti uključeni u Program javnih investicija (Razvojno-investicioni program institucija BiH 2018 – 2020. Godine), koja će biti objavljena na internet stranici Ministarstva finansija i trezora u tehničkom mandatu.

Informacija daje pregled zbirne realizacije finansijskih sredstava u 2018. godini za 118 projekta u implementaciji koji su planirani u prošloj godini, ukupne vrijednosti milijardu i 141,46 miliona KM.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, na današnjoj sjednici donesena je odluka o usvajanju Plana o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u BiH za 2019. godinu, koji je pripremila Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko Distrikta.

Dokument predstavlja smjernice politika tržišta rada i aktivnih mjera zapošljavanja koje su planirale nadležne institucije u oblasti zapošljavanja u 2019. godini, s ciljem poboljšanja kvaliteta i povećanja konkurentnosti ponude na tržištu rada, podsticanja potražnje za radnom snagom.

Prema usvojenom planu u 2019. godini planirane su, između ostalih, aktivnosti za jačanje posredničke uloge zavoda i službi za zapošljavanje, nastavak sprovođenja reformi i povećanje efikasnosti tržišta rada.

To podrazumijeva fokusiranje na mjere aktivne politike i usluge koje su usmjerene na skraćivanje perioda nezaposlenosti, te kontinuirano podizanje konkurentnosti i zapošljavanja lica sa evidencije nezaposlenih, uz pružanje podrške poslodavcima.

Savjet ministara u tehničkom mandatu je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, usvojio Nacrt programa javnih investicija/razvojno-investicionog programa institucija BiH za period 2020 – 2022. godinu.

Nakon što institucije BiH ažuriraju podatke o projektima u skladu sa nastalim promjenama, kao i promjenama nastalim u procesu pripreme Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Savjetu ministara BiH na usvajanje Prijedlog programa javnih investicija/razvojno-investicionog programa institucija BiH.

Nacrt programa sadrži podatke o ukupno 244 projekta u ukupnoj vrijednosti 3 milijarde i 761,19 miliona KM, od čega se 3,4 milijarde KM odnose na ulaganja u kapitalne projekte.

Vrijednost projekata koji direktno doprinose socioekonomskom razvoju iznosi 2,7 milijardi KM.

Trenutno se sprovede projekti vrijedni milijardu i 189,02 miliona KM koji se finansiraju iz domaćih sredstava, putem budžeta, granta i vlastitih sredstava i iz inosredstava /zajmova i grantova/.

Na prijedlog Ministarstva pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, donesen je Pravilnik o kriterijumima za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblastima od javnog interesa koje sprovode udruženja i fondacije.

Na ovaj način se u institucijama BiH uspostavlja jednoobrazan, transparentan i efikasan sistem finansiranja, sufinansiranja, praćenja i procjene učinaka grant projekata u oblastima od javnog interesa koje provode udruženja i fondacije.

Savjet ministara u tehničkom mandatu prihvatio je zaključivanje Sporazuma o sprovođenju između Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave i GIZ-a za Program jačanja institucija u BiH – faza tri, vrijedan 3.750.000 eura.

Sporazum o sprovođenju će omogućiti da odabrane javne institucije unaprijede primjenu principa javne uprave za transparentno, odgovorno, efektivno i efikasno pružanje javnih usluga, čime se doprinosi reformi javne uprave u BiH.

Zbog odsustva ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Maktića sa dnevnog reda sjednice povučene su informacije koje se odnose na sveobuhvatni plan mjera i aktivnosti radi rješavanja problema povećanog priliva migranata u BiH, stanja u oblasti migracija u BiH, kao i prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh