BIZnews

Akumulirani gubitak Željeznica RS-a 77,8 miliona KM

U Željeznicama Republike Srpske (RS) smanjeni su gubici, ali i broj radnika.

Željeznice RS - Wikimedia.org

To javno preduzeće je u procesu restrukturiranja, koje prati i kredit Svjetske banke u iznosu od 51.300.000 eura, što je uticalo na finansijski rezultat, ali i smanjenje zaposlenih, kojih bi, zaključno sa krajem tog procesa, trebalo da bude 2.100, piše “Fena”.

U polugodišnjem finansijskom izvještaju Željeznica RS-a, objavljenom na Banjalučkoj berzi, navedeno je da je dobitak u poslovanju bio 5,7 miliona KM, dok je u istom periodu lani gubitak iznosio 6,2 miliona KM.

Ovogodišnji prihodi su iznosili 46,7 miliona, a rashodi 40,9 miliona, dok su u istom periodu lani bili 30,6 miliona, odnosno 36,9 miliona KM.

Međutim, ni kredit Svjetske banke nije dovoljan da ‘pokrije’ ranije poslovne minuse, jer to javno preduzeće i dalje ima akumulirani gubitak veći od 77,8 miliona KM.

Dugoročne obaveze opterećuju entitetske Željeznice za iznos od 107 miliona, dok su kratkoročne čak 227,8 miliona KM.

Prosječan broj zaposlenih po osnovu sati rada na kraju juna 2019. je bio 2.305, a u istom periodu lani 2.553.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh