BIZnews

I od 450 maraka mizerne plate, gazdi je uvijek morao vraćati 50 KM

Savez sindikata RS pozvao je jedan radnik zaposlen u drvnoj industriji koji je tražio pomoć jer od 450 KM plate, minimalca, mora svaki mjesec da vraća 50 maraka poslodavcu.

Novac - ekapija.ba

Srpskainfo” saznaje da se radnik raspitivao da li je to zakonito, što – naravno – nije, ali da ipak nije želio da se reaguje jer se plaši da će ostati bez posla i minimalnih primanja.

Ovo, kako nam je rečeno u Savezu sindikata RS, nije usamljen slučaj da radnici vraćaju dio ličnog dohotka poslodavcima. Sindikat je po prijavama slao inspekciju u te firme, ali radnici na licu mjesta sve negiraju iz straha za svoju egzistenciju.

U Savezu sindikata RS ističu da se takve zloupotrebe vrlo brzo pročuju, naročito u malim sredinama, te da je nemoguće da nadležni to ne znaju. Međutim, u praksi je to teško dokazivo, pa se od reforme Inspektorata RS, koja je najavljena, očekuje puno.

“Radnici u privredi ne rade za platu, ne rade za naknadu za svoj rad, već primaju mizeriju”, upozorila je predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić.

Navela je kako na Zapadu ljudi mogu solidno da žive od socijalne pomoći, a da kod nas radnici ne mogu da prežive od onoga što se naziva plata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh