BIZnews

LOŠE VIJESTI IZ MOSTARSKOG ALUMINIJA: Bez posla ostaje najmanje 600 radnika

Predstavnicima Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija prezentiran je programa zbrinjavanja 900 radnika tog poduzeća, od kojih će najmanje 600 ostati bez posla, dok bi se na posao moglo vratiti oko 300 radnika pod uvjetom da se pokrene reducirana proizvodnja aluminija.

"Aluminij" Mostar - Source.ba

Program zbrinjavanja predstavljen je na sastanku koji je održan u zgradi Aluminija u prisustvu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, federalne ministrice financija Jelke Milićević i predsjednika Nadzornog odbora Aluminija Zdenka Klepića, te predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romea Biokšića.

Prema riječima Bioškića radnici će se sami izjasniti o novim uvjetima.

”Prezentiran nam je program i analize po pogonima. Sada to trebamo detaljno proučiti, zatim slijede sastanci na kojima će se sami radnici morati izjasniti o novim uvjetima, o tome misle li ostajati ili misle uzeti otpremnine koje će im biti ponuđene”, kazao je Biokšić.

Dodao je kako bi se u prvim dvjema fazama eventualnog ponovnog pokretanja proizvodnje na posao moglo vratiti oko 300 ljudi, dok za njih 600, sasvim izvjesno, neće biti posla,piše Slobodnabosna

Ranije u petak na konferenciji za novinare Dragan Čović kazao je kako se više ne smije odugovlačiti s rješavanjem brojnih problema u nekadašnjem mostarskom gigantu te je najavio da će do kraja mjeseca biti završen plan restrukturiranja Aluminija, nakon čega će se o tom planu očitovati i Vlada Federacije BiH.

”Ono što prihvati Vlada Federacije BiH bit će onda transparentno predstavljeno javnosti”, poručio je Čović.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. jula, nakon što je firma iskopčana s visokonaponske električne mreže.

Aluminij je već desetak posljednjih godina poslovao s gubitkom. Ukupni dug kompanije popeo se na 400 miliona maraka, od čega se 293 miliona maraka odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh