BIZnews

“Boeing” u gubitku od 5 milijardi dolara zbog prisilnog “prizemljenja aviona”

Kompanija “Boeing” moraće da plati 4,9 milijardi dolara zbog prizemljenja svog aviona “737 max” širom sveta.

Boeing 737 - Nezavisne.com

Očekuje se da će ovaj trošak izbrisati profit kompanije i da će to biti objavljeno u izvještaju o kvartalnim rezultatima sljedeće sedmice.

Veći dio novca od navedene sume biće iskorišten za plaćanje nadoknada kupcima “Boeingovih” aviona zbog poremećaja u redu letova i kašnjenja u isporuci aviona.

“Boeing” je saopštio da bi “737 max” mogao da se vrati u upotrebu u posljednja tri mjeseca ove godine i da je to “najbolja procjena u ovom trenutku”, prenose britanski mediji.

Avioni su prizemljeni nakon što je jedan “737 max” pao u Indoneziji u oktobru, a drugi u Etiopiji u martu. Poginulo je ukupno 346 ljudi.

U kompaniji ističu da je pažnja usmjerena na kontrolne sisteme aviona, a “Boeing” radi na unaprijeđenju softvera u saradnji sa regulatornim agencijama, prenosi “Tanjug”.

Kompanija je u međuvremenu smanjila mjesečnu proizvodnju sa 52 na 42 aviona, a prodaja je obustavljena.

Predsjednik i direktor “Boeinga” Denis Milenberg saopštio je da je ovo presudan trenutak za kompaniju i da ne postoji ništa važnije od sigurnosti posada i putnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh