BIZnews

Austrija najpoželjniji izvoznik: Bh. privrednici izvezli preko milijardu maraka

Rast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Austriju u protekle tri godine konstantno napreduje a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordnih 155%, istaknuto je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

No image - Haber.ba

Ministar Šarović istakao je da u prošloj godini Bosna i Hercegovina u Austriju izvezla robu u vrijednosti od više od milijardu maraka. „ Jako je važno da u Austriju ne izvozimo sirovi proizvod, nego da je riječ o robi i komponentama, uglavnom iz oblasti metalne industrije, iza kojih stoji puno znanja i rada domaćih kompanija“, istakao je ovom prilikom ministar Šarović, saznaje “RadioSarajevo“.

Pozdravljajući dinamičnu i uspješnu saradnju dvije zemlje, ambasadorica Hartmann je naglasila da Austrija jedino iz Bosne i Hercegovine više uvozi nego što izvozi. To, kako je naglašeno, ne stvara poteškoće ovoj zemlji, jer je sa druge strane, u Bosni i Hercegovini zastupljen značajan broj austrijskih investitora i firmi.

Sagovornici su se usaglasili da stalni rast saradnje garantuje povećanje obima saradnje i u narednim godinama te da je ključ daljeg napretka u izgradnji putne infrastrukture, posebno koridora Vc.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh