BIZnews

Na Јahorini potpisan Memorandum s turskom kompanijom o autoputu Beograd – Sarajevo

Na Јahorini je danas potpisan Memorandum o razumijevanju između Јavnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i turske kompanije “Tasyapi”, koja bi trebala raditi dionicu autoputa od Srbije do Sarajeva u dijelu kroz RS.

No image - Haber.ba

Riječ je o dvije trase autoputa Beograd – Sarajevo, odnosno o dionicama koje prolaze kroz RS, a koje su u nadležnosti preduzeća “Autoputevi”, saznaje “Avaz“.

Direktor preduzeća “Autoputevi RS” Dušan Topić izjavio je da je riječ o dionicama sjeverni krak autoputa od Beograda do Sarajeva to je ulaz u Rači, pored Bijeljine do granice Distrikta Brčko i južni krak koji ide od Istočnog Sarajeva do Višegrada i Vardišta.

On je rekao da je turska kompanija na sličan način već potpisala ugovor u Srbiji za projektiranje i gradnju autoputa koji će biti finansiran turskim kreditom.

Topić je dodao da oni već rade projektnu dokumentaciju za autoput od Kuzmina do Rače i za most preko Rače, a u ugovor je ušla i gradnja kompletnog mosta.

– Ova inicijativa krenula je iz Srbije i mi smo je prihvatili, jer je dosta slična, a o uslovima kredita još se nije razgovaralo. Memorandum o razumijevanju samo je prvi korak koji otvara vrata za procedure i nama i njima da bi se moglo doći do pregovora. Mi paralelno s tim pripremamo tehničku dokumentaciju – naglasio je Topić.

On je pojasnio da je Memorandum o razumijevanju samo prvi korak, a sljedeći je pregovori o ugovoru.

– Prvo ćemo pokušati po istom modelu kao u Srbiji. Dosta toga već je poznato, ali treba sačekati da se formalno na nivou BiH pripremi i potpiše međudržavni sporazum sa Srbijom, koji se radi, i onda bi trebalo definisati načine finansiranja. Hoće li to biti isti uslovi kao što su u Srbiji ili ne, to ćemo vidjeti. Postoje dva paralelna procesa koja bi trebalo u narednih nekoliko sedmica završiti, a u međuvremenu, vjerujem da ćemo krenuti u pregovore za ugovor – da li projekat i izgradnja ili samo izgradnja. To ćemo još vidjeti – istaknuo je Topić.

On je pojasnio da je Memorandum o razumijevanju formalni korak, neobavezujući za obje strane kao što su memorandumi inače.

– Takva praksa bila je i kod pregovora s dosadašnjim partnerima. Ovo je prvi korak ka realizaciji do koje nekad dođe, a nekad ne, mada sam ja u ovom slučaju optimističan – rekao je Topić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh