BIZnews

Završeno 80 posto radova na mostu Svilaj, u toku je konkurs za izgradnju graničnog prelaza

Realizovano je oko 80 posto radova na mostu kod Svilaja ukupne dužine 640 metara i širine 29 metara koji će spajati bh. i hrvatsku obalu Save na koridoru Vc, saopšteno je iz Autocesta Federacije BiH.

Izgradnja mosta Svilaj - Facebook

Sam most imat će tri traka u svakom smjeru i nastavlja se na dionicu Svilaj – Odžak dužine 10,7 km koja je strateški važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu saradnju i bolju komunikaciju s EU-om.

Najsjevernija tačka koridora znatno će rasteretiti promet u Odžaku, kažu iz AP FBiH, piše “Večernji list BiH“.

Podsjećamo, svi radovi na dionici autoceste Svilaj – Odžak su završeni, ali dionica će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj.

“U toku je izgradnja triju međusobno zavisnih infrastrukturnih projekata koja provode različite institucije. Radi se o izgradnji mosta Svilaj, GP Svilaj te dionice autoceste Svilaj – Odžak. JP Autoceste FBiH završile su izgradnju dionice Svilaj – Odžak, a preostalo je da se obavi tehnički pregled dionice. Uprava za indirektno oporezivanje provest će izgradnju graničnog prelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Trenutno je u toku konkursna procedura za odabir izvođača. Državno ministarstvo saobraćaja i veza provodi izgradnju mosta Svilaj. Završetak radova očekuje se krajem ove godine, a kada se realizuju nabrojani infrastrukturni projekti, dionica Svilaj – Odžak bit će puštena u upotrebu“, kazao je Danijel Ivanković, šef projekta.

Izgradnja mosta Svilaj – Facebook

Također, na dionici od značajnih objekata nalaze se četiri natputnjaka, tri potputnjaka, tri prolaza za divljač, dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto i dva mosta.

Izgradnja dionice Svilaj – Odžak koštala je 69,2 miliona eura s PDV-om, a radovi su financirani iz kredita Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grant sredstava WBIF-a i vlastitih sredstava JP-a Autoceste FBiH.

Autocesta Odžak – Svilaj – Facebook

Radove su izvodili austrijski Strabag i bh. kompanije Euro-asfalt i ŽGP, dok je konsultant bio Aecom Inocsa S.L.U. iz Španije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh