BIZnews

Potrošačka korpa u junu 2.094,16 KM, skuplja za 54 KM u odnosu na maj

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za juni 2019. iznosi 2.094,16 KM i za 54,30 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Kupovina - Twitter

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za april 2019. iznosi 926 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 10 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u martu 2019. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 44,2 posto, saopšteno je iz SSSBiH.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine: prehrana – 42,8 posto, stanovanje i komunalne usluge – 14,8 posto, higijena i održavanje zdravlja – 5,6 posto, obrazovanje i kultura – 8,6 posto, odjeća i obuća – 14,3 posto, prijevoz – 6,6 posto, te održavanje domaćinstva – 7,16 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra, za 83 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh