BIZnews

Amerikanci našli nove nedostatke na Boeingu 737 MAX

Američki su regulatori upozorili Boeing da mora riješiti novi “potencijalni rizik” na avionu 737 MAX, dodatno zamagljujući vremenski okvir njegovog mogućeg povratka u saobraćaj nakon dvije teške nesreće.

Boeing 737 - Nezavisne.com

Tokom testiranja na simulatoru Savezna uprava za avione (FAA) utvrdila je da pilot ne može brzo vratiti kontrolu nad avionom ako automatizirani sistem za upravljanje letom usmjerava avion prema dole, tumači upućeni neimenovani izvor, prenosi “Hina”.

Regulator je poručio da će ukinuti zabranu saopbraćaja aviona “kada ocijenimo da je siguran”.

“FAA je nedavno otkrila potencijalni rizik koji Boeing mora ublažiti”, stoji u saopštenju.

Rješenje softverskog problema ne pomaže

Iz Boeinga su saopštili da rješenje softverskog problema na 737 MAX-u koji razvijaju zadnjih osam mjeseci trenutno ne rješava novoutvrđeni problem.

“Boeing se slaže s odlukom i zahtjevom FAA-a i radi na zatraženom softveru kako bi udovoljila zahtjevu. Boeing neće tražiti dozvolu za povratak u saobraćaj 737 MAX-a dok ne ispunimo sve zahtjeve za pribavljanje te dozvole i za siguran povratak avionski u saobraćaj”, stoji u Boeingovom podnesku Komisiji za burze i vrijednosne papire.

U saopštenju za medije objavljenom u srijedu kompanije je također istaknula da će ispunjavanje tog “uslova” smanjiti radno opterećenje pilota jer će “locirati potencijalni izvor automatske stabilizacije leta aviona”.

Skup IATA-e u Montrealu

Međunarodno udruženje za avionski prijevoz (IATA) u srijedu je u Montrealu organiziralo skup na kojem su regulatori i 40 avionskih kompanija iza zatvorenih vrata razgovarali o problemu povratka u saobraćaj prizemljenih Boeinga 737 MAX.

Avioni su prizemljeni nakon nesreće u Etiopiji 10. marta te one u Indoneziji u septembru prošle godine, u kojima je ukupno stradalo 346 ljudi.

Nakon sastanaka IATA je pozvala na globalno usklađivanje novih zahtjeva za obuku letačkih posada 737 MAX-a.

“Tragedije Boeing 737 MAX-a strašna su opomena za sektor kojem je sigurnost glavni prioritet”, naglasio je izvršni direktor udruženja Alexandre de Juniac.

“Vjerujemo da će (američka) Savezna uprava za avione kao regulator nadležan za izdavanje dozvole voditi računa o sigurnom povratku aviona u saobraćaj. Potvrđujemo također dužnost regulatora širom svijeta da neovisno odlučuju o FAA-inim preporukama”, dodao je de Juniac.

“Istodobno podsjećamo da je avionski globalni integrirani sistem koji se oslanja na globalne standarde, uključujući međusobno priznanje, povjerenje i reciprocitet među regulatorima”, poručio je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh