BIZnews

Panonska jezera jedinstvena u Evropi: 40.000 posjeta za osam dana

Usljed ekstremnih vrućina brojni građani osvježenja traže na kupalištima, a ove godine najatraktivnija su slana Panonska jezera u centru Tuzle.

Panonska jezera, Tuzla - Facebook

Za osam dana Panonska jezera zabilježila su 40 hiljada posjeta, kako domaćih gostiju iz cijele BiH, tako i posjetilaca iz zemalja regije ali i iz inostranstva s obzirom da je sezona godišnjih odmora. Hiljade ljudi i danas su se okupale na jezerima nadajući se da će ovo ljeto biti što duže i što toplije.

Ovogodišnja sezona iako je kasnila zbog kiše, do sada je vrlo uspješna te su tri jezera i slani slapovi preplavljeni gostima, peškirima, suncobranima, ležaljkama.

“Dolazim iz Prištine. I prošle sam godine bio ovdje. Za Tuzlu ovo je Božiji dar”.

“Iz Doboja sam. Došla sam malo ovdje. Nije loše, lijepo je”.

“Iz ovog grada sam. Lijepo je. Dolazim gotovo svaki dan”.

“Iz Maglaja sam. Dolazimo svake sedmice. Lijepa voda, topla, čista”.

“Iz Lukavca dolazim. Ovdje mi je nabliže kada je u pitanju slana voda i uslovi. Voda je dosta čista”, kažu posjetioci.

Iz Pannonice tvrde da jezera zadovoljavaju sve standarde tzv. Plave zastave koja važi za plaže, mora i jezera. Ističu da je voda apsolutno čista i da je slanintet kao u Jadranskom moru što privlači brojne posjetitelje.

“Čujemo strane jezike na plažama. Danas imamo grupu iz Hrvatske, jučer smo imali iz Užica. Stranci su prisutni na našim plažama. Odvija se ono što smo planirali. Panonnica je brend Grada Tuzle i jedna značajna kontinentalna turistička destinacija BiH”, izjavio je Maid Porobić iz JKP „Pannonica“ Tuzla.

Sve službe na jezerima rade punom parom kako bi stvorili što bolji ugođaj kupačima, ali i da bi se pobrinuli za njihovo zdravlje. Uglavnom se gosti za pomoć obraćaju zbog ogrebotina i za sada nije bilo većih intervencija.

“Također, simptomi zbog kojih se kupači javaljaju su glavobolje usred vrućine, nedovoljno unošenje tečnosti, povišeni krvni pritisci. Sve to uspijemo na neki način ovdje sanirati”, kazao je Senad Ahčić iz Doma zdravlja Tuzla.

Tuzlanska slana jezera jedinstvena su ne samo na Balkanu, nego i u Europi, što predstavlja veliki turistički potencijal kako za Tuzlu tako i za cijelu BiH,prenosi N1

Ukoliko posluži dobro vrijeme, na ovim jezerima očekuje se ove godine više od 300 hiljada posjetitelja. Rekord posjećenosti je oboren 2017. godine kada je prodato 370 hiljada ulaznica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh