BIZnews

U Jajcu održan skup inžinjera saobraćaja BiH

Udruženje Krajišnika i UISK podsjetilo na značaj povezivanja Krajine i Sarajeva

skup inžinjera- Jajce

Juče je u Jajcu realiziran susret inžinjera saobraćaja i komunikacija, naučno-stručnoi skup pod nazivom: EFIKASNIJI SAOBRAĆAJNO – TRANSPORTN I KOMUNIKACIJSKI RAZVOJ BIH – “Kuda ide ovaj voz”. Tim povodom bili su brojni članovi akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu, odnosno prvi ljudi iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH kao i entitetska ministarstva, Vlada SBK-a, Općina Jajce, kao i predstavnici Grada Bihaća odnosno Vlade USK-a. U ime isti se obratio Adnan Bajrić, inače v.d. predsjednika Udruženja Krajišnika, koje je 2013., iniciralo naučni skup i sa Udruženjem inžinjera saobraćaja 2014. izradilo dokument “Značaj saobraćajno-transportnog i energetskog povezivanja za regionalni razvoj sa posebnim osvrtom na Unsko-Sanski Kanton”.

S tim u vezi, Bajrić se obratio prisutnima sa porukom dobrodošlice u Bosansku krajinu, podsjetio na značaj spomenutog dokument, te pozvao iste da imaju u vidu da je povezivanje Bihaća, Ključa, Mrkonjića, Jajca, Travnika i drugih gradova u pravcu Sarajeva i drugih bh.gradova, kao i gradova u regionu, ka Istanbulu, jedan od evropskih pravaca. Da je to povezivanje značajniji od pukog broja vozila i ljudi, u korist industrije, privrede i turizma, te da je apsurdno povezivati prije Beograd sa Sarajevom, a ne Bihać.

Adnan je naglasio da je krajnje vrijeme da se ustanovi redosljed prioriteta, da ovaj dokument nađe mjesto u strategijama, odnosno da se isti realizira, kako bi veza sa Sarajevom bila brža i jefitnija, a ne da Sarajevo samo dolazi pred izbore i vodi nam očeve u ratove, ubire PDV i ne srazmjerno prihoduje od nas nego što investira kroz javna preduzeća. Hvali se Krajinom u vezi odbrane države, zloupotrebljava naš patriotizam, i olahko prelazi preko naših potreba pa nas je sve više po Evropi , a ne Bosni, a ionako smo historijski usmjereni ka Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji… ali niko ne voli svoje kao mi svoje i zbog toga se vraćamo i živimo u Krajini, početku EU.

Na kraju je poručio da se ne zloupotrebljava krajiški ponos i to što krajišnici ne mole, ne znači da se može probuditi inat i izazvati građanski neposlu, u i ovako teškim društveno-političkih okolnosti unutar države, navodi se u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh