BIZnews

FIPA: Uvijek postoji interes za projekte iz oblasti turizma

U Bazi podataka Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) za investitore je na raspolaganju više od 400 investicijskih projekata koji mogu olakšati stranim investitorima pronalaženje poslovnih interesa u BiH, a 70 projekata je iz oblasti turizma i ekologije.

Stari Most u Mostaru - B92.net

Kako je za Fenu potvrdila glasnogovornica FIPA-e Jasmina Dževlan uvijek postoji interes za projekte iz oblasti turizma, jer je ovaj sektor BiH interesantan stranim investitorima, a pored toga veoma je isplativ te se u BiH u posljednjih nekoliko godina bilježi rast investicija u oblasti turizma.

Govoreći o interesima stranih investitora u BiH općenito pojasnila je da zavisno od sektora u kojem posluju, investitori se najviše zanimaju za status stranog investitora u BiH, poreskom sistemu i poreskim izdvajanjima, visini doprinosa i plata, dobivanju različitih dozvola, raspoloživosti radne snage, postojanju poticaja, dobavljačima i mogućnostima izvoza.

Kada su u pitanju prigovori, najveći broj njih odnosi se na poslovno okruženje, a često se investitori suočavaju s preprekama poput dugotrajnih procedura za registraciju firme, izdavanje PDV broja, dobivanje građevinske dozvole, urbanističke suglasnosti i dozvole za boravak stranih građana u BiH.

Također, neke od primjedbi odnose se na dugotrajnost sudskih procedura za naplatu potraživanja, dugotrajnost procedura za dobivanje priključka na električnu energiju, vodovod i kanalizaciju te dugotrajnost procedura vezanih za povrat PDV-a.

“Zavisno od sektora u kojim posluju, investitori se suočavaju s različitim administrativnim preprekama koje FIPA i ostale nadležne institucije u BiH nastoje otkloniti što je prije moguće. Svake godine se uspješno riješi veliki broj zahtjeva”, kazala je Dževlan.

Strani investitori posebno insistiraju na stabilnoj političkoj situaciji i sigurnosti uloženog kapitala, ističe Dževlan i dodaje da je zbog toga vrlo važno pokazati političko jedinstvo i jedinstven stav u naporima za ekonomski napredak zemlje jer se tako šalje poruka da su investitori ovdje dobro došli i da su nadležne institucije njima na usluzi.

Ocijenila je da je važno nastaviti raditi na unapređenju političkih i privrednih uvjeta u BiH, na poboljšanju privrednog ambijenta, odnosno provođenju potrebnih reformi koje će ukloniti prepreke i domaćim i stranim investitorima za njihovo širenje i poslovanje u većem obimu.

“Sve to doprinosi i poboljšanju imidža i konkurentnosti zemlje, ali i donosi nove investicije i nova radna mjesta”, naglasila je.

Također, smatra, potrebno je uložiti sredstva u medijsku promociju BiH da bi se otklonile predrasude i stereotipi o BiH te poboljšao imidž zemlje, ali i skrenula pažnja stranih investitora na potencijale BiH kao investicione lokacije, u smislu njenog pozicioniranja kao atraktivnog turističkog odredišta.

Upravo iz tog razloga, dodaje Dževlan, FIPA je pripremila medijsku kampanju “Invest in BiH” koja je bila zamišljena da se prezentira u inostranstvu s ciljem medijske promocije zemlje, međutim Vijeće ministara BiH nije finansijski podržalo ovaj projekat.

Kada se govori o predrasudama vezanim za imidž, Dževlan je istaknula činjenicu da se BiH u inostranstvu još uvijek percipira kao zemlja ratnog naslijeđa, te se o njenim potencijalima, privrednim i turističkim, ne zna mnogo u svijetu.

Također, zaključila je, neophodno je da nadležne institucije u BiH na svim nivoima pruže dodatne finansijske podsticaje koje nude sve zemlje regiona za pokretanje stranih investicija.

Za primjer je izdvojila Srbiju koja izdvaja od 3.500 do 7.000 eura po svakom novouposlenom te investitori idu tamo gdje im se pružaju bolji uvjeti rada i bolji poticaji pa stoga i ne čudi što Srbija godišnje ima više od dvije milijarde eura stranih ulaganja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh