BIZnews

Avion budućnosti

Ovaj avion posjeduje najnaprednije metode razvoja, a u budućnosti je najavljena i izrada njegove električne verzije.

Avion budućnosti- Bljesak.info

“Bljesak” prenosi da je za daljnji razvoj zaslužno je Sveučilište Delft Technical iz Nizozemske koji sad surađuju sa KLM-om. Poput naprednog Airbusa A350 Flying V moći će primiti 314 putnika, i 160 metara kvadratnih prtljage, a imat će i isti raspon krila pa će moći proći kroz iste hangare, letjeti po istim pistama i sl. Na većim udaljenostima moći će letjeti s manjom potrošnjom, tj. bit će to održiviji sistem letenja, kako kažu iz kompanije. “Flying V je manji od A350 i ima manju površinu dotoka u usporedbi sa količinom volumena, pa tako i manji otpor. Što znači da mu je potrebno manje goriva za istu udaljenost”, kaže dr. Roelof Vos, voditelj projekta u TU Delft.

Ovaj avion koristi i najnaprednije mlazne motore koji postoje, a može se u budućnosti razviti i u električnom smislu. Ovaj će im zrakoplov pomoći da ostvare svoje ciljeve razvoja održivog sistema, i ciljeve smanjenja emisije CO2 za 35 posto do 2030. godine. “Naš krajnji cilj je let bez emisije”, naglašava Vos. Prvi prototip predstavit će se u septembru ove godine, a letjet će pri manjim brzinama kako bi se testirala njegova stabilnost.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh