BIZnews

Samo u BiH cijena goriva ne pada

– Cijene nafte na svjetskim tržištima oštro su pale i prošle sedmice, druge zaredom ali ne i na bh. benzinskim pumpama, gdje gorivo nije pojeftinilo ni fening!

Gorivo - Nezavisne.com

Kako pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, litru benzina 95 plaćamo 2,26 KM, benzin 98 košta 2,36, a dizel 2,31 i u pitanju su cijene identične onim na početku prošle sedmice.

Dakle, naše vozače ništa nije obradovalo, iako je na londonskom tržištu cijena barela pala 6,1 posto- na 64,50 dolara, dok je na američkom barel pojeftinio 8,8 posto, odnosno na 53,50 dolara.

Naftni distributeri u BiH pravdaju se da njihovi cjenovnici ovise o nizu faktora, ali sugovornik “Nezavisnih” koji se godinama bavi analizama stanja na tržištu energenata tvrdi da bi nas pozitivne vijesti trebale iznenaditi krajem ove sedmice.

Rafinerijske cijene padaju, ima već tri do četiri dana, pa očekujem da naši pumpaši počnu spuštati svoje cijene i to do pet feninga. Zasad toliko“, rekao je izvor “Nezavisnih”.

Međutim, potraje li ovakav trend na svjetskom tržištu, vozači bi mogli osjetiti i dodatno olakšanje.

Ne znam da se ovakav pad dogodio zadnjih godina. Garantiram, nastavi li se takav trend, naši prometnici imat će prostora da spuste cijene do kraja sljedeće sedmice do 10 ili 15 feninga“, zaključuje sugovornik “Nezavisnih”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh