BIZnews

Blokirana proizvodnja u najvećoj fabrici Nutelle u svijetu, da li slijedi nestašica popularnog namaza?

Proizvodnja Nutelle u fabrici na sjeveru Francuske, najvećoj u svijetu, blokirana je već sedam dana zbog štrajka radnika koji zahtijevaju veće plaće, saopštili su predstavnici sindikata.

Nutella - Blogspot.com

U fabrici italijanskog Ferrera u Villers-Ecallesu proizvodi se 600 hiljada staklenki Nutelle dnevno, što čini četvrtinu ukupne proizvodnje popularnog namaza.

Prije sedam dana 160 radnika u tom pogonu na sjeveru Francuske stupilo je u štrajk, objavio je Fabrice Canchel iz sindikata Forces Ouvriere (FO).

“Nijedan kamion otada nije ušao na područje fabrike niti je odande izašao”, dodao je Canchel, prenosi “Hina”.

Sedam dana stoji i proizvodnja Kinder Buena, ističe on, a od četiri proizvodne linije Nutelle radi samo jedna, i to petinom kapaciteta.

“Polako nestaje sirovina”, naglašava.

Radnici traže povećanje plaća za 4,5 posto i bonus od 900 eura. Uprava je ponudila samo 0,4 posto veće plaće.

U Ferreru nisu željeli komentarisati štrajk, a uprava je u internoj poruci u koju je AFP dobio uvid naglasila da je “blokada pristupa fabrici potpuno nezakonita”. Zaprijetili su također da će od suda zatražiti nalog da se omogući pristup fabrici .

“To je neprihvatljivo kršenje prava na štrajk”, uzvraća predstavnik sindikata.

Proizvodnja Nutelle bila je proteklih godina obilježena brojnim problemima, dijelom zbog slabog uroda lješnjaka u Turskoj, najvećem svjetskom izvozniku.

Fabrika u Villers-Ecallesu bila je zatvorena pet dana u februaru zbog problema s kvalitetom, a godine 2015. tadašnja francuska ministrica za zaštitu okoliša Segolene Royal poručila je Francuzima da ne jedu Nutellu jer njena konzumacija pridonosi deforestaciji i promjeni klime na Zemlji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh