BIZnews

Historijski poduhvat: Nevesinje želi graditi tunel prema Mostaru, žele spoj na Koridor Vc

Skupština opštine Nevesinje usvojila je zaključak da se rehabilitacija i izgradnja magistralnog puta M 6.1 prema Mostaru i povezivanje opštine Nevesinje i istočne Hercegovine s Кoridorom Vc odredi kao strateški infrastrukturni prioritet.

Izgradnja tunela - Ilustracija/Twitter

Načelnik opštine Milenko Avdalović zadužen je da podnese inicijativu Vladi bh. entiteta Republike Srpske za preusmjeravanje novčanih sredstava s projekta “Modernizacija regionalnog puta Nevesinje – Berkovići” na projekt “Rehabilitacija i izgradnja dijela magistralnog puta koji spaja istočnu Hercegovinu s Кoridorom Vc”, prenosi “Hercegovina press“.

U zaključku je navedeno da je magistralna saobraćajnica prema Mostaru u lošem stanju i da se prema Vladi bh. entiteta RS uputi inicijativa da se pronađe rješenje za izgradnju ove prometnice.

“Izgradnjom tunela riješio bi se prevoj Grebak, smanjila dužina postojeće dionice i povećala sigurnost korisnika saobraćajnice”, navodi se u Zaključku.

Skupština opštine Nevesinje – Hercegovinapress.com

Dodaje se da lokalna zajednica podnošenjem inicijative ne odustaje od modernizacije saobraćajnice Nevesinje – Berkovići budući da podržava realizaciju projekta izgradnje vjetroparka Trusina. U sklopu ovog projekta radit će se rekonstrukcija saobraćajnice prema lokalitetu Trusina, obrazloženo je u Zaključku koji će biti upućen Vladi bh. entiteta RS.

Načelnik Avdalović naglasio je da je otvorena mogućnost da se napravi historijski poduhvat priključenja opštine na Кoridor Vc. Rekao je da je razgovarao s mještanima Trusine koji se protive inicijativi, ali smatra da je saobraćajnica prema Mostaru kao jedna od najfrekventnijih u Hercegovini, u ovom trenutku prioritet opštine.

U Nevesinju je već rađeno idejno rješenje za tunel prema Mostaru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh