BIZnews

VELIKA KLADUŠA: “AGROKOMERC” PONOVNO POKRENUO PERADARSKU PROIZVODNJU

Nakon više od dvadeset godina krajiški div Agrokomerc ponovo je pokrenuo peradarsku proizvodnju.

perad-USKinfo.ba

50.000 pilića useljeno je u četiri farme. Agrokomerc je u vrijeme najveće ekspanzije imao jedanaest peradarskih farmi za proizvodnju jaja i pilećeg mesa, izvijestio je reprezent.ba.

Investicijom od oko 500.000 KM nekadašnji gigant pokušava oživjeti ovu vrstu proizvodnje, koja u Unsko-sanskom kantonu trenutno nije zastupljena, piše “USKinfo.ba“.

“Mi smo u pripremu objekata uložili vlastita sredstava od oko 100.000 KM, a ovaj program za uzgoj koštaće oko 400 do 500.000 KM. To je investicija koja zahtjeva trud, rad i ozbiljnost”, kaže Mersad Hamidović, direktor Agrokomerca.

Na farmu u naselju Elezovići stigli su pilići iz Mađarske, sorte Tetrahibrid. Od dvanaest postojećih za trenutne potrebe koriste četiri hale.

“Ovo su pilenke koje su za uzgoj iz kojih će nastati koka nosilica koja će nositi konzumna jaja. Za njihovu pripremu morali smo osigurati objekt, čišćenje, dezinfekciju i ugrijati ih na temperaturi od 33 do 35 stepeni”, kaže Senad Abdagić, upravnik farme pilića u Elezovićima.

Kao odhranjene koke nosilje će biti preseljene na farmu u naselju Šumatac gdje će biti uzgajana konzumna jaja.

Važna je i činjenica da je “Agrokomerc” sa strateškim partnerom, tešanjskim AS holdingom, odnosno kladuškom članicom AC FOOD već dogovorio otkup u cjelosti.

“Uzgoj traje osamnaest sedmica, a kad ih preselimo na farmu u Šumatcu ide proizvodnja konzumnih jaja godinu ili godinu i po dana. Nakon toga idu na klanje”, kaže Mersad Hamidović, direktor “Agrokomerca”.

U skorije vrijeme bi ovdje trebalo biti useljeno još 50.000 pilića.

Plan Agrokomerca je da u budućem periodu pronađu strateškog partnera i pokrenu proizvodnju brojlera, najvjerovatnije na farmi u Crvarevcu, jer bi se uz manja ulaganja i tamo mogla pokrenuti prozvodnja. Za to će im biti potrebna klaonica koju trenutno nemaju. U ovom dijelu uspjeli su zaposliti dvanaest radnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh