BIZnews

Za mjesec počinje gradnja Bloka 7

Naljeto očekujemo početak pripremnih radova, kaže Salkić

blok 7-TE Tuzla-Avaz.ba

Prve mašine koje će pripremati gradilište budućeg Bloka 7 Termoelektrane Tuzla na teren bi trebale izaći u narednih mjesec dana, a početak gradnje očekuje se najesen, kazali su nam jučer u „Elektroprivredi BiH“ i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, piše “Avaz.ba“.

Pripremni radovi

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije „Elektroprivrede BiH“, pojasnio je da se do tada trebaju završiti samo neke proceduralne stvari. Između ostalog, Vijeće ministara BiH treba dati podršku, što je bilo na dnevnom redu jučer, ali je sjednica odgođena.

– Kineski partner u svom parlamentu trebaju dobiti odobrenje. Naljeto očekujemo početak pripremnih radova, što je veliki posao koji će trajati duže od godinu, jer podrazumijeva premještanje dalekovoda, ravnanje terena, odvodnih kanala. Međutim, paralelno s tim može početi gradnja Bloka 7 – kazao je Salkić.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, ističe da će domaće firme biti angažirane za pripremne radove, dok će i do 33 posto glavnih radova izvoditi bh. kompanije. Ko će to biti, dodao je, u ovom trenutku se ne zna.

Nedavno je Vlada FBiH zadužila ovo ministarstvo i „Elektroprivredu BiH“ da ubrzaju sve aktivnosti u vezi s gradnjom Bloka 7, ali i Bloka 8 u Termoelektrani Kakanj i Bloka 1 u Termoelektrani Banovići.

– Blok 7 završena je priča. Preostala dva su u proceduri. Za blok u Banovićima treba osigurati finansiranje 15 posto od ukupne investicije za modernizaciju, odnosno produženje stepena gotovosti rudnika da isporučuje ugalj tom novom bloku i Tuzli – rekao je Džindić.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, napomenuo je da izgradnja sva tri bloka ima ogroman značaj, kako za očuvanje radnih mjesta, tako i za energetski sektor, ali i kompletan privredni sistem Federacije BiH.

-Sami projekti nude puno posla i ljudima izvan energetskog sektora – dodao je Husić.

Kineski konzorcij

Blok 7 mijenja postojeća tri bloka, koja moraju biti ugašena do 2023. godine. Rok za gradnju je 56 mjeseci. Cijela investicija vrijedna je 786,3 miliona eura. Pripremni radovi trebali bi koštati 16 miliona eura. Ugovor o gradnji između EPBiH i kineskog konzorcija težak je 722 miliona eura. Kredit koji se uzima od kineske banke iznosi 613,9 miliona eura ili 85 posto ukupne vrijednosti.

Uskoro i gradnja bloka u Kaknju

Kada je riječ o Bloku 8 TE Kakanj, koji je također zamjenski kao i Blok 7, iz „Elektroprivrede BiH“ napominju da je u toku konkursna procedura za izradu i izmjenu investiciono-tehničke dokumentacije te da bi uskoro mogli znati ko će je raditi.

– Za njenu izradu treba deset mjeseci. Nakon toga znat će se iznos investicije. Teško je prognozirati početak gradnje ovog bloka, ali logično bi bilo da krene prije nego što se sagradi Blok 7 – pojasnio je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije „Elektroprivrede BiH“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh