BIZnews

Zaduživanje građana BiH ne posustaje

Zaduživanje stanovništva BiH kod komercijalnih banaka ne posustaje. Građani i dalje najviše dižu nenamjenske potrošačke kredite koje uglavnom koriste za krpljenje rupa u kućnim budžetima.

Dugovi -Ilustracija/Megagiga.info

Zato ne čudi što krediti stanovništvu iz godine u godinu bilježe rast, a samo u martu ove godine su, u poređenju sa istim mjesecom lani, porasli za 7,5 posto.

S druge strane, ukupni krediti plasirani stanovništvu u proteklih šest godina porasli su za skoro 2,34 milijardi konvertibilnih maraka ili čak 33 posto, a 2013. su iznosili 7,06 milijardi maraka.

Posljednji podaci Centralne banke BiH pokazuju da je zaključno s martom ove godine sektoru stanovništva bilo plasirano ukupno 9,4 milijardi maraka, od čega se preko sedam milijardi KM odnosi upravo na nenamjenske kredite.

Poređenja radi, svaki građanin BiH je, u odnosu na 2013. godinu, lani bio zaduženiji za čak 600 konvertibilnih maraka. Prema podacima Centralne banke BiH, prije pola decenije kreditna zaduženost po stanovniku iznosila je 2.010, a, na primjer, u septembru lani 2.612 maraka.

Najveća slabost građana su nenamjenski potrošački krediti, do kojih dolaze relativno lako, odnosno bez komplikovanih procedura i obaveznih garancija, a ni primanja ne moraju da budu nešto visoka da bi novac bio odobren.

Takođe, učešće nenamjenskih kredita stanovništvu od 2015. do kraja marta ove godine kretalo se u rasponu od 72 do 75,6 posto ukupnih kredita, piše “Capital“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh