BIZnews

Uvoznici požurili da nabave što više polovnih automobila

Prodaja polovnih vozila - Ilustracija/Facebook

Od 1. juna, u Bosnu i Hercegovinu neće se moći uvoziti automobili iz Evropske unije s Euro 4 motorom, ali ni novija vozila s motorom Euro 5.

Iako je bilo najavljeno da će ova zabrana stupiti na snagu 1. maja, odluka je prolongirana, a uvoznici polovnih automobila dobili su dodatno vrijeme da na placeve dovezu što više polovnjaka.

Mnogo posla

Da je porastao uvoz starih automobila, potvrdio nam je i Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika i uvoznika novih automobila u BiH.

– Drastično je povećan uvoz automobila s Euro 4 i Euro 5 motorom, zbog toga što je najavljena ova mjera. Uvoznici su iskoristili dodatni period da navuku što više auta, da bi ih kasnije mogli prodavati. Procjenjuje se da je za oko 30 posto povećan uvoz ovih auta – kazao je Muratović.

Prema njegovim riječima, radnici koji se bave homologacijom ovih dana imaju pune ruke posla kako bi se do 1. juna uvezlo što više starih vozila. 

– Ovo je bio slučaj i 2016. godine kada se uvodio Euro 5. I tada smo imali povećan uvoz starijih vozila – kaže Muratović.

Iako su mnogi smatrali da će ovom zabranom poskupjeti stara vozila, Muratović smatra da se to ipak neće desiti.

– Naš vozni park izuzetno je star. Prosjek starosti automobila u BiH je 17 godina. I na zapadu je trenutno trend smanjenja broja starih vozila, posebno dizelaša, koji i najviše zagađuju, pa smatram da neće biti nekog većeg poskupljenja – ističe Muratović.

Sistem kontrole

Stručnjaci smatraju da će se zabranom uvoza starih vozila dugoročno riješiti brojni problemi građana BiH.

– Uvozit ćemo mlađe aute. Ipak, suštinski ćemo zaštititi građane i ekologiju ako uspostavimo bolji sistem kontrole na tehničkom pregledu. Također, potrebno je osigurati nabavku ekološki prihvatljivijih automobila – dodao je Muratović.

Već uvezli 24.519 starih vozila

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u našu zemlju u prva četiri mjeseca ove godine uvezeno je 24.519 polovnih automobila. To je za 3.733 više nego u istom periodu lani.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh