BIZnews

Suma Chakrabarti: “Ove godine u BiH ćemo investirati 400 miliona eura”

Zbog reformi koje se provode imat ćemo ove godine u BiH, rekordno, 400 miliona eura investicija. To je duplo u odnosu na prošlu godinu zbog činjenice da se provode reforme.

Suma Chakrabarti - Fena

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je snažan promotor i prijatelj regiona zapadnog Balkana i mi vjerujemo da ovaj region ima ogroman potencijal zahvaljujući prirodnim resursima, dobroj radnoj snazi, kao i strateškom geografskom položaju – izjavio je danas u Sarajevu na pres-konferenciji predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti nakon Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, prenosi “Fena”.

Bila je to prilika, kako je dodao, da guverneri, koji predstavljaju 69 članica, razgovaraju, predstave šta je urađeno u proteklom periodu, te da dogovore okvire za buduću saradnju.

Mi smo 2018. imali nivo investicija gotovo rekordnih 9,5 milijardi eura, 400 projekta… To je još jedna godina kada smo postigli veoma dobar uspjeh i mnogo različitih aktivnosti na tri kontinenta. Jedno od naših najvećih postignuća jeste da je 36 posto svih naših investicija bilo u zelenu ekonomiju – istakao je Chakrabarti.

Dodao je da je veoma ponosan na saradnju koju je EBRD ostvario sa vlastima u BiH i u smislu podrške u provođenju složenih reformi.

Zbog reformi koje se provode imat ćemo ove godine u BiH, rekordno, 400 miliona eura investicija. To je duplo u odnosu na prošlu godinu zbog činjenice da se provode reforme – naglasio je Chakrabarti, dodajući da je veoma ponosan na činjenicu da je to rezultat rada i njegovog tima.

Govoreći o sastanku Odbora guvernera EBRD-a, Chakrabarti je rekao da će banka u narednim godinama nastojati uraditi više nego što je bio slučaj u proteklom periodu. Dodao je da je zapadni Balkan region u koji ova banka po glavi stanovnika ulaže više nego u bilo koji drugi u kojem djeluju.

Ove godine se nadamo da ćemo uložiti više od deset milijardi eura u postojećim operacijama u državama u kojima radimo. Najveći je to iznos do sada. Veoma je bitno da to budu visokokvalitetene investicije i da nikakvog pada u standardima ne bude. Među našim investicijima prošle godine 1,1 milijada eura je bila u u region zapadnog Balkana. Od toga je 200 miliona bilo ovdje u BiH – dodao je Chakrabarti.

Podsjetio je da se ove države nalaze na putu ka EU i kako bi ostvarile uvjete za članstvo one moraju unaprijediti svoje standarde, institucije, a makroekonomska stabilnost će također biti važan dio svega toga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh