BIZnews

Počinje investicijska konferencija EBRD-a: Prirodni i ljudski resursi BiH šansa za investitore

Danas u Sarajevu počinje godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj, koji će, prema najavama, okupiti oko 3.500 učesnika, kako domaćih i regionalnih zvaničnika, tako i predstavnika međunarodne poslovne zajednice i investitora.

avaz

Ekonomski analitičari ocjenjuju da je trodnevna investicijska konferencija historijski najvažniji ekonomski događaj u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

– Veliko je zadovoljstvo što je BiH ukazana čast da bude domaćin ovogodišnje konferencije. Predstavnici EBRD i investitori imat će izvanrednu priliku da direktno razgovaraju i o projektima i o načinu finansiranja – smatra ekonomski analitičar doc. dr. sci Mirsad Isaković.

Isaković: Imamo izuzetne resurse – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Isaković: Imamo izuzetne resurse Foto: (Arhiv)
Prema riječima Isakovića, BiH danas ima šansu da se pred evropskim investitorima pokaže u najboljem svijetlu.

– Da se pokaže da je BiH jednostavno zemlja u koju se isplati ulagati, odnosno da je to zemlja koja ima brojne mogućnosti i projekte, a koji mogu biti prilika i za investitore. Kada sjednu za zajednički sto investitori i nosioci projekata moći će napraviti pravi preokret u privrednom smislu. Imamo izuzetne resurse od privrednih potencijala, koji su neiskorišteni, do ljudskih, to je šansa investitorima. Imamo školovane i vrijedne kadrove, a ukoliko investiroti dođu oni će i ostati u našoj zemlji, neće je napustiti. Ovo je za nas jedna historijska prilika – odao je Isaković.

Ipak, upozorava da je politička stabilnost u zemlji jedan osnovnih uslova za investiranje.

Na konferenciju EBRD-a najavljen je i dolazak brojnih političkih zvaničnika zemalja regiona, a ekonomski analitičar Igor Gavran smatra kako političari svojim prisustvom samo žele pokazati da se nalaze na bitnom međunarodnom skupu.

– Susreti političara potpuno su nebitni u kontekstu ovoga skupa i naprotiv predstavljaju distrakciju i njihov pokušaj da pažnju privuku na sebe i stave sebe u kontekst realno izuzetno značajnog međunarodnog skupa i globalno relevantnih učesnika iz poslovnog svijeta, sa kojima oni uglavnom nemaju dodira. Potvrda za to je i nedavni skup u Berlinu, koji je suštinski bio potpuni gubitak vremena i na kojem niti se nešto dogovorilo niti je ostvaren napredak u bilo kojem smjeru, osim diletantskih pokušaja pojedinih političara da sebe prikažu bitnijima nego što jesu i da opisuju neke imaginarne političke pobjede koje u stvari nemaju nikakvu težinu – obrazložio je Gavran.

Gavran: Političari nepotrebni na investicijskom skupu – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Gavran: Političari nepotrebni na investicijskom skupu Foto: (Arhiv)
Naglasio je kako je održavanje investicijske konferencije EBRD-a veoma značajno, jer je to jedna od rijetkih prilika da se za glavni grad i državu čuje u svijetu takvim povodom i uopšte u pozitivnom kontekstu.

– Poseban značaj u praktičnu, konkretnu priliku za dugoročnu korist od ovoga skupa čini okupljanje velikog broja potencijalnih ulagača, od kojih su neki već poduzeli uspješna ulaganja u drugim državama regije. Međutim, sama prilika njihovog okupljanja nije dovoljna, jer sličnih je prilika bilo i ranije – dodao je Gavran.

Mišljenja je da se uslovi poslovanja nisu poboljšali, a da su ekonomske reforme uglavnom tek deklarativna floskula za domaće vlasti,prenosi Avaz

– Ipak, nadati se da će barem neki domaći privrednici uspjeti pronaći odgovarajuće partnere za zajednička ulaganja ili dogovoriti povoljnije uslove finansiranja za svoje projekte. Da su domaće vlasti okrenute ekonomskim reformama i razvoju, a ne vlastitim privatnim interesima, mnogo bi se više moglo očekivati – zaključio je Gavran.

Trodnevna investicijska konferencija počinje danas, a fokus programa bit će tema “Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta”, koja se odnosi na sve zemlje regiona, kao i predstavljanje mogućnosti za ulaganja na području cijelog zapadnog Balkana,prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh