BIZnews

Industrijska proizvodnja u BiH u padu zbog sunovrata entiteta RS

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u martu bilježi pad od 0.1 posto u odnosu na februar, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvodni pogoni "Preventa" - Twitter

U martu ove godine, u poređenju sa istim mjesecom lani, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi pad od 4.9 posto.

U isto vrijeme, ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u martu 2019. godine u odnosu na februar 2019. godine, veća je za 0,6 posto.

U martu 2019. godine, u odnosu na mart 2018. godine, industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine, kalendarski prilagođena, veća je za 1,6 posto.

Zaključak je da je industrijska proizvodnja u BiH u padu zbog entiteta RS koji bilježi veliki pad industrijske proizvodnje u posmatranom periodu.

Privredna zajednica u Republici Srpskoj je “veoma loše” započela 2019. godinu. Na to pokazuju i zvanični podaci, prema kojima je u prvom kvartalu došlo do pada industrijske proizvodnje od čak 13,7 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh