BIZnews

"Liga izuzetnih startup-ova" – Najbolje startup kompanije vrijedne preko milijardu dolara

Rijetko ko je čuo za kompanije Xiaomi, Zalando i Jingdong, mada za to ne postoji ni jedan dobar razlog. U pitanju su kompanije čija vrijednost je procijenjena i do 10 milijardi dolara, a koje su se našle na listi startup kompanija čija vrijednost premašuje milijardu dolara. Listu koja broji preko trideset kompanija, prošlog meseca je objavio The Wall Street Journal, koristeći podatke Dow Jones VentureSource servisa.

No image - Haber.ba


Ilustracija (Foto: Arhiva)

Među kompanijama našlo se i poneko poznato ime poput sajta Pinterest koji je među prvih deset kompanija sa procijenjenom vrednosti od 3,8 milijarde dolara i 25 miliona korisnika.

Ipak većina članica takozvanog The Billion-Dollar Startup Club običnom čovjeku je nepoznata.

Prema podacima VentureSource-a, na listi se nalazi 25 američkih startup kompanija,od kojih je čak 19 dostiglo vrijednost od milijardu dolara u posljednje dvije godine.To je više startup kompanija nego za vrijeme dot.com boom-a, kada ih je, prema prethodnom istraživanju VentureSource servisa, bilo 18.

Prva na listi The Wall Street  Journal-a je kompanija Dropbox, servis za skladištenje fajlova iz Kalifornije, sa preko 200 miliona korisnika i vrijednošću od 10 milijardi dolara. Prednost ovog servisa je što korisnik ima mogućnost da skladišti i preuzima dokumenta, slike i video na svim uređajima koji su putem interneta povezani sa odgovarajućim Dropbox nalogom.

Na vrijednost od 9 milijardi dolara procijenjena je kompanija Palantir Technologiest, također iz Kalifornije, softverska kompanija čiji softver za pretragu podataka koriste, između ostalih, i Vladine Agencije CIA i FBI.

Vrijedna spomena svakako je kompanija Bloom Energy, procijenjena na 2,9 milijarde dolara, koja proizvodi takozvane ‘kućne elektrane’ (bloom boxes). Bloom box proizvodi električnu energiju, primjenjujući novu generaciju gorivih ćelija i u stanju je da samostalno napaja strujom 100 kuća u SAD, odnosno 200 prosječnih domaćinstava u Evropi. Kompanija Google prva je kupila četiri bloom box-a za napajanje svog sjedišta u Kaliforniji. Oduševljene uštedom i nezavisnošću od električne mreže kompanije Walmart, Federal Express i Coca Cola pridružile su se zelenom talasu, piše The Guradian.

Sufinansijer i ko-producent trilogije ‘The Dark Night’, producentska kuća Legendary Entertainment, dospjela je na listu sa vrijednošću procijenjenom na 1,5 milijarde dolara. Pomenuta trilogija je nastala u saradnji ove kuće sa Warner Brothers studios,  a kako je ugovor o saradnji istekao 2013. godine, Legendary Entertainment je od ove godine dobio novog partnera – Universal Studios.

U Kini proizvođač pametnih telefona u razvoju Xiaomi  vrijedan je 10 milijardi dolara. Jeftini pametni telefoni ove kompanije veliki su hit, o čemu svjedoči podatak da je prošle godine u Kini prodato čak 18,7 miliona telefona. A za budućnost  Xiaomi ima velike planove. Uz pomoć bivšeg izvršnog direktora Google Android Hugo Barra širi se na međunarodno tržište.

Na listi kineskih kompanija, dominiraju online kompanije, kao što su online prodavnica Jingdon , čija vrijednost je procijenjena na 7,3 milijarde dolara, te pretraživač interneta Sogou, vrijedan 1,2 milijarde dolara, preko kog su Kinezi do sada pretražili više od 10 milijardi strana.

Na listi evropskih startup kompanija nalazi se Zalando, njemačka online prodavnica koja prodaje odjeću i ostale modne dodatke u 14 zemalja Evrope. Osnivač Robert Gentz je inspirisan idejom online prodavnice cipela u SAD Zappos, kreirao sajt za prodaju ekskluzivnih cipela, nakon čega je prodaju proširio i na ostale odjevne predmete. Danas ova prodavnica vrijedi gotovo  5 milijardi dolara.

Sledi Spotify, švedski web servis za slušanje muzike, vrijedan 4 milijarde, koji ima preko 20 miliona korisnika koji servis koriste besplatno, ali i 6 miliona korisnika koji plaćaju i do deset dolara mjesečno.

Kako su u listu ušle samo kompanije u koje je investirano iz fondova ‘smjelog’ kapitala (venture capital funds), tako tvorac igre ‘Angry Birds’, kompanija Rovio, nije na listi, iako se njena vrijednost procijenjuje na nekoliko milijardi dolara. Isto je i sa WhatsApp servisom za razmjenu poruka. No, nije isključeno da će ove kompanije nakon novih rundi investicija dospjeti na listu.

(bizlife)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh