BIZnews

Odluka o poskupljenju gasa udar na privredu i građane

Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine izrazili su nezadovoljstvo najavom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i resornog ministarstva o poskupljenju gasa za 30 posto.

Plin - Energetika-lj.si

U saopštenju su naveli da ih takva odluka ne iznenađuje imajući u vidu činjenicu da se “kontinuirano govori o rasterećenju privrede u Federaciji, a samo u posljednjih mjesec dana donesene su tri odluke kojima se poslodavcima nameću dodatna opterećenja“.

Odlukom o povećanju cijene prirodnog gasa po okončanju grijne sezone, kada domaćinstva prestaju u značajnijoj mjeri koristiti taj energent, Vlada FBiH pokušava predstaviti ovu odluku kao brigu o građanima, na način da će ovaj cjenovni udar osjetiti ponajprije privreda – smatraju u Udruženju poslodavaca FBiH.

Oni s druge strane tvrde da će i građani osjetiti posljedice te odluke jer su kompanije prisiljene zbog više cijene gasa povećati cijene proizvoda, tako da će građani, kao krajnji potrošači proizvoda, na kraju plaćati veću cijenu.

Upozorili su na veliku razliku između cijene naknada za građanstvo i preduzeća, za građanstvo ona iznosi 80 KM na 1.000 kubnih metara gasa, a za privredna preduzeća 260 KM, što je više od tri puta.

Pozvali su nadležne da izrade strategije korištenja prirodnog gasa na način da stimuliraju privredu da koriste prirodni gas i na taj način koriste ranije zakupljene kapacitete nabavke i distribucije gasa, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh