BIZnews

Znanje donio iz Švicarske i zaposlio 30 radnika u rodnom mjestu

Sanski Most je u posljednje tri godine postao prepoznatljiv po nekoliko kompanija koje su pokrenute zahvaljujući inicijativi dijaspore.

Hikmet Kurbegović - Radiosarajevo.ba

Jedna od takvih investicija, pokrenuta zahvaljujući prenosu znanja, iskustva i poslovnih veza iz Švicarske, jeste ona kompanije ‘CNC Lab’.

Kompanija je fokusirana na mašinsku obradu metala, prevashodno za pojedinačnu, ali i maloserijsku i serijsku proizvodnju na CNC mašinama, prenosi “Radio Sarajevo“.

Vlasnik kompanije Hikmet Kurbegović pojasnio je da dijelovi koje prave idu za inostranstvo, u potpunosti za izvoz.

Idu u širu potrošnju, od autoindustrije, industrije, medicine, brojni su sektori gdje pronalazimo svoje tržište. Malo radimo serije, to su rijetki slučajevi. Radi se između 50 i 80 različitih komada sedmično, što je veliki broj u kontekstu posla koji treba obaviti. S takvom dinamikom, dobivamo operatere na mašinama koji brzo stječu iskustvo i prihvataju nova znanja. Operater je izložen tome da svaki put mora sam komad postavljati, steći rutinu i biti efikasniji nego da radi samo serije“, naveo je Kurbegović.

CNC LAB zapošljava oko 30 ljudi, a prosječna dob uposlenika je 21 godina.

Kurbegović je ponosan na činjenicu da je njegova kompanija pružila alternativu mladim ljudima za ostanak i dostojanstven život u domovini.

U ove tri godine smo pokazali stvarno dobar rezultat. U kratkom periodu bilježimo nagli porast razvijanja firme. Na početku je bilo osam ljudi, a sada zapošljavamo oko 30 ljudi koji rade tu na CNC mašinama“, kazao je Kurbegović.

Plan koji je podrazumijevao nove investicije i nova radna mjesta dobio je podršku USAID Projekta ‘Diaspora Invest’. U saradnji sa Projektom, osigurano je sufinansiranje kupovine CNC mašine. Njihova priča danas motivira nove investicije iz bosanskohercegovačke dijasporske zajednice.

Smatram da svaki čovjek koji ima dovoljno sredstava treba da uloži u biznis, te osigura nova radna mjesta u svojoj zajednici. Mi smo mala zemlja, možemo napraviti čudo, jer imamo mogućnosti za sve. Samo nam treba volje, da čovjek krene, da neko stane iza vas, pruži vam podršku i kaže, idemo zajedno i gotovo“, zaključio je Kurbegović, saopšteno je iz USAID Projekta ‘Diaspora Invest’.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh