BIZnews

U potragu za zlatom u Varešu Australijanci uložili više od 10 miliona maraka: BUŠILICE NEPRESTANO RADE

Džinovske bušilice kompanije “Eastern Mining” nastavljaju agresivno geološko istraživanje na lokalitetima Veovače i Rupica kod Vareša, rekao je Miloš Bošnjaković, član Uprave i suvlasnik australijske kompanije “Adriatic Metals”.

Potraga za zlatom u Varešu - Avaz.ba

Ohrabreni posljednjim rezultatima kada je na ovim lokalitetima na dubini od 72 metra na tonu iskopanog materijala pronađeno 18,3 posto cinka, 10,7 posto olova, 2,5 grama zlata, 211 grama srebra, 2,5 posto bakra i 25 odsto barita, menadžment kompanije nastavlja ulagati u istraživanja. Zaposleno je dvadesetak mladića iz Vareša, piše “Avaz“.

Unajmljena je i zgrada na ulazu u Vareš, u kojoj će biti informativni centar, a u svrhu transparentnosti, odnosno saradnje kompanije i lokalne zajednice.

“Investiramo u istraživanje jer imamo koncesiono pravo. Ali, mineral nikad nije naš, on je uvijek državni i mi imamo pravo da ga eksploatiramo narednih godina. Sve to moramo platiti državi. Imamo obavezu da po svakoj iskopanoj toni platimo državi, a država ima interes da nam pomogne da napravimo isplativo postrojenje i otvorimo rudnik”, objašnjava Bošnjaković.

Kompanija “Adriatic Metals” već je uložila više od deset miliona maraka.

“Sve činimo da pokažemo ekonomsku opravdanost za sljedeću fazu investicije, a to je ponovno otvaranje rudnika olova, barita i cinka na području Vareša”, kaže Bošnjaković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh